Awokado pomoże utrzymać organizm w dobrym stanie
Image
Awokado to owoc traktowany często jako coś egzotycznego. Jednak jest on obecnie często łatwo dostępny w większości polskich marketów. Okazuje się, że awokado, główny składnik sosu guacamole jest bardzo zdrowe.
Oto pięć powodów z powodu których warto jeść awokado.
1. Awokado są doskonałym źródłem glutationu, ważnego przeciwutleniacza, który jest bardzo ważny w zapobieganiu starzeniu, rakowi i chorobom serca.
2. Utrzymanie zdrowia oczu. Awokado zawiera więcej karotenoidów, zwłaszcza luteiny niż inne owoce. Luteina jest też ważnym przeciwutleniaczem, który chroni przed degeneracją plamki żółtej siatkówki i zaćmą.
3. Obniżenie cholesterolu - z powodu wysokiej zawartości beta-sitosterolu, który, jak wykazano w badaniach, wpływa na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi o 17%. Aby uzyskać taki wynik trzeba je spożywać przez przynajmniej tydzień.
4. Poprawa zdrowia serca. Jeden owoc awokado zawiera 23% zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego. Dieta bogata w kwas foliowy redukuje ryzyko chorób serca. Witamina E, tłuszcze jednonienasycone i glutationu w awokado są również wspaniałym wzmocnieniem mięśnia sercowego.
5. Pomaga lepiej wchłonąć składniki odżywcze. Pewne badania wykazały, że niektóre składniki pokarmowe są wchłaniane lepiej u tych, którzy regularnie jedzą awokado. Na przykład, gdy uczestnicy badania zjedli sałatkę zawierającą awokado, wchłaniali pięć razy więcej karotenoidów niż ci, którzy nie spożywali tego owocu.
Reasumując awokado jest godnym polecenia owocem, który powinien zagościć częściej na naszym stole. Każdy kto posiada mikser jest w stanie przygotować pyszny sos guacamole z czosnkiem, co jest wspaniałym dodatkiem do nachos.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 9355 widoków