Badania potwierdzają przeciwwirusowe właściwości kurkumy

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Kurkuma, zyskująca ostatnio na popularności przyprawa, posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych - między innymi przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Teraz naukowcy odkryli kolejną bardzo ważną właściwość. Okazuje się, że kurkuma może także zwalczać niektóre wirusy. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma Journal od General Virology.

 

Zespół badawczy z Uniwersytetu Bioinżynierii w Wuhan postanowił sprawdzić przeciwwirusowe właściwości kurkumy. W tym celu potraktowano eksperymentalne komórki różnymi stężeniami tego związku, po czym zainfekowali je wirusem zakaźnego zapalenia żołądka i jelit (TGEV). Ten alfa-koronawirus jest wysoce zakaźny i atakuje świnie. Aktualnie nie ma skutecznych metod leczenia alfa-koronawirusów. Co prawda istnieje szczepionka przeciwko TGEV, ale nie zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusa.

 

Eksperyment wykazał, że wyższe stężenie kurkumy zmniejsza liczbę cząsteczek wirusa w hodowli komórkowej. Wyniki sugerują, że kurkuma atakuje TGEV na wiele sposobów - bezpośrednio zabija wirusa zanim będzie w stanie zainfekować komórkę, wbudowuje się w jego otoczkę, aby go „dezaktywować” i chroni komórki zmieniając ich metabolizm.

Chińscy naukowcy nie mają wątpliwości, że kurkuma posiada ogromny potencjał w zapobieganiu infekcji alfa-koronawirusem TGEV. Poprzednie badania wykazały, że kurkuma hamuje również replikację wirusów, w tym wirusa dengi, zapalenia wątroby typu B i wirusa zika. Związek posiada również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

 

Ze względu na bardzo niewielkie skutki uboczne, kurkuma jest bardzo chętnie badana pod kątem swoich właściwości zdrowotnych. Chińscy naukowcy zamierzają kontynuować badania z udziałem kurkumy. Może warto sprawdzić właściwości kurkumy w walce z koronawirusem SARS-CoV-2?

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj