Badania udowodniły, że czekolada z dodatkiem cynku chroni przed starzeniem

Kategorie: 

Źródło: Pixabay

Lubisz czekoladę? Naukowcy mają dla Ciebie dobrą informację. Po połączeniu cynku z czekoladą, kawą, herbatą lub winem następuje aktywacja cząsteczki organicznej, która chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

 

Niemieccy naukowcy z Uniwersytetu Fryderyka i Aleksandra w Erlangen i Norymberdze odkryli, że cynk chroni przed ponadtlenkiem, odpowiedzialnym za stres oksydacyjny, gdy połączymy go z komponentem, zawartym w produktach spożywczych, takich jak wino, kawa, herbata czy czekolada. Tym składnikiem są hydrochinony, które występują w polifenolach.

 

Cynk aktywuje grupy hydrochinonowe, wytwarzając naturalną ochronę przed ponadtlenkiem – produktem ubocznym oddychania komórek ludzkich, który uszkadza biomolekuły w organizmie, a nawet ludzkie geny. Uważa się, że ponadtlenki odgrywają ważną rolę w procesie starzenia się i wielu chorobach, np. przy stanach zapalnych, nowotworach i chorobach neurodegeneracyjnych.

Sam hydrochinon nie potrafi rozkładać ponadtlenku. Jednak w połączeniu z cynkiem, powstaje kompleks imitujący dysmutazę ponadtlenkową (SOD). Enzymy te chronią organizm przed procesami degradacyjnymi, spowodowanymi przez utlenianie i mają działanie antyoksydacyjne.

 

Naukowcy potwierdzili, że czekolada, kawa, herbata lub wino z dodatkiem cynku ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i chroni organizm przed starzeniem się. Miłośnicy wina muszą jednak pamiętać, że efekt ten można uzyskać tylko z winem bezalkoholowym.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj