Badania wykazały, że regularne spożywanie jagód może zmniejszyć ryzyko demencji

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Nowe badanie z University of Cincinnati pokazuje potencjalne korzyści dla zdrowia po spożyciu jagód. Naukowcy odkryli, że dodanie borówki amerykańskiej do codziennej diety niektórych populacji w średnim wieku może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju demencji w późniejszym życiu. Wyniki badania zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie Nutrients. 

 

Eksperci z USA od kilku lat prowadzili badania nad korzyściami płynącymi z jagód dla osób ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera i demencję. Chociaż borówki nie różnią się zbytnio od innych jagód i roślin, takich jak czerwona kapusta, według uczonych mają szczególnie wysoki poziom mikroelementów i przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. Według specjalistów antocyjany nadają jagodom ich kolor, a także pomagają chronić rośliny przed nadmiernym narażeniem na promieniowanie, czynnikami zakaźnymi i innymi zagrożeniami. 

 

Te same właściwości, które pomagają jagodom przetrwać, przynoszą również korzyści ludziom, takie jak zmniejszenie stanu zapalnego, poprawa metabolizmu i zwiększenie produkcji energii komórkowej. Wcześniejsze badania jagodowe koncentrowały się na osobach starszych, ale w tym badaniu zespół chciał zbadać osoby w średnim wieku, aby skupić się na zapobieganiu demencji i zmniejszaniu ryzyka. 

 

W badaniu wzięło udział 33 pacjentów z regionu Cincinnati, w wieku 50-65 lat, którzy mieli nadwagę, stan przedcukrzycowy i łagodną utratę pamięci wraz z wiekiem. Ta populacja ma zwiększone ryzyko rozwoju demencji w późniejszym życiu i innych powszechnych chorób. Przez 12 tygodni pacjentów poinstruowano, aby powstrzymywali się od jedzenia jakichkolwiek owoców jagodowych z wyjątkiem codziennego suplementu w proszku, który miał być mieszany z wodą i spożywany podczas śniadania lub kolacji. Połowa uczestników otrzymała proszek zawierający równowartość połowy szklanki całych jagód, a druga połowa otrzymała placebo.

 

Uczestnicy wykonali również testy, które mierzą pewne zdolności poznawcze, które zmniejszają się u pacjentów ze starzeniem się i demencją w późniejszym życiu, takie jak funkcje wykonawcze, takie jak pamięć robocza, elastyczność umysłowa i samokontrola. Według wyników, uczestnicy z grupy jagód wykazali poprawę w zadaniach poznawczych, które zależą od kontroli wykonawczej.  Pacjenci z grupy jagód mieli również niższy poziom insuliny, co oznacza, że ​​uczestnicy poprawili funkcje metaboliczne i byli w stanie łatwiej spalać tłuszcz na energię.  

 

Grupa badawcza spożyweająca jagody miała dodatkowo łagodny, wyższy poziom rozprzęgania mitochondriów, procesu komórkowego, który wiąże się z dłuższą żywotnością i zmniejszonym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny może prowadzić do objawów, takich jak zmęczenie i utrata pamięci. Naukowcy są zainteresowani lepszym zrozumieniem dokładnych mechanizmów działania jagód, które pomagają poprawić wydajność poznawczą i funkcje metaboliczne. Ale głównym wnioskiem z obecnego badania jest to, że regularne dodawanie jagód do diety zagrożonych osób w średnim wieku może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju demencji w późniejszym życiu. 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj