Białko roślinne chroni przed wczesną menopauzą

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Massachusetts dowodzą, że dieta bogata w białko roślinne, na przykład tofu, makaron pełnoziarnisty, orzechy oraz płatki owsiane może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia przedwczesnej menopauzy.

 

Menopauza jest naturalnym etapem życia, podobnie jak dojrzewanie. Dla większości kobiet przypada ona na 51 rok życia, chociaż niektóre mogą doświadczać jej kilka lat wcześniej lub kilka lat później. Zmiany ciała powiązane z menopauzą mogą rozpocząć się jeszcze kilka lat przed ostatnią miesiączką. Należy do nich redukcja estrogenu – hormonu żeńskiego, który jest produkowany w jajnikach.



Za wczesną menopauzę uważa się tę, która występuje przed 45 rokiem życia. Może ona wynikać z natury organizmu, ale może wystąpić także w wyniku chemioterapii lub chirurgicznego usunięcia jajników. W przypadku wczesnej menopauzy istnieje zwiększone ryzyko przedwczesnej śmierci oraz wielu problemów zdrowotnych, w tym osteoporozy, chorób układu krążenia oraz zaburzeń neurologicznych. Kobiety, które przeżywają wczesną menopauzę mogą mieć także obniżoną płodność o 10 lat za wcześnie.

 

Okazuje się, że większe spożycie białka roślinnego wiąże się z mniejszym ryzykiem wczesnej menopauzy. Kobiety z 6,5% dziennego spożycia kalorii pobieranych z białka roślinnego mają aż o 16% niższe ryzyko wystąpienia wczesnej menopauzy, w porównaniu z kobietami, których spożycie warzyw to około 4% dziennego spożycia kalorii. 6,5% białka roślinnego odpowiada około 32,5 grama w diecie 2000 kcal.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj