Biolodzy znaleźli niebezpieczne bakterie w organicznych warzywach

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Ekologiczne warzywa liściaste mogą zawierać niebezpieczne bakterie, takie jak Pseudomonas, Salmonella i Helicobacter i stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Politechniki w Walencji, którzy na kongresie w Lizbonie dotyczącym mikrobiologii klinicznej i chorób zakaźnych, opowiedzą o swoim odkryciu.

Eksperci odnotowują wzrost spożycia warzyw ekologicznych, w tym surowych, w związku z obawami przed produktami uprawianymi przy użyciu pestycydów i herbicydów. Naukowcy odkryli, że organiczne warzywa liściaste mogą zawierać najprostsze jednokomórkowe mikroorganizmy, w tym wolno żyjące ameby, które żywią się bakteriami i służą im jako „organizmy gospodarzy”.

 

Zanieczyszczenia mogą wynikać z obróbki gleby nawozami organicznymi, takimi jak obornik i osad ściekowy z systemów nawadniających. Warzywa liściaste są szczególnie podatne na zanieczyszczenie kałem ze względu na ich bliskość do ziemi i wysokie prawdopodobieństwo zjedzenia bez gotowania.

 

W przebadanych 17 próbkach sałaty i szpinaku znaleziono bakterie Flavobacterium (10%), Pseudomonas (10%), z których wiele jest nieszkodliwych. Jednak w jednej trzeciej próbek wykryto 52 chorobotwórcze typy bakterii, w tym Legionella, Salmonella i Arcobacter. Ameba Acanthamoeba castellanii, która powoduje ślepotę i zapalenie mózgu, została wykryta w 63% próbek.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj