Błonnik może zapobiegać chorobom przewlekłym

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zwiększone spożycie błonnika może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak rak lub udar, a także ogólnie zapobiegać wczesnej śmiertelności.

 

Naukowcy dokonali przeglądu opublikowanych dotychczas badań klinicznych, aby odkryć korzyści prozdrowotne błonnika pochodzącego z różnych rodzajów węglowodanów: warzyw, ziaren oraz owoców. Badacze odkryli, że osoby, które spożywały większą ilość błonnika dziennie, posiadały mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej, udaru, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego. Śmiertelność spadła również o 15-30% w porównaniu do osób, które spożywały mniej błonnika pokarmowego.

Odkryto również, że osoby, które spożywały więcej błonnika pokarmowego, miały niższą masę ciała i całkowity cholesterol, niż reszta badanych.

 

W analizie nie stwierdzono również zagrożenia związanego z spożywaniem dużych ilości błonnika, pochodzącego z owoców, warzyw i ziaren. Badania pokazały, że zwiększenie ilości błonnika w codziennej diecie jest bardziej korzystne, niż unikanie tego typu węglowodanów.

Obecne zalecenia dietetyczne sugerują, aby dorośli konsumowali od 25 do 38 gramów błonnika dziennie. Jednak według badań, dorośli na całym świecie spożywają zazwyczaj około 20 gramów dziennie, czyli poniżej minimalnego zalecanego dziennego spożycia.

 

Lekarze zalecają spożywanie większej ilości owoców i warzyw oraz wybieranie pełnoziarnistych produktów, takich jak pieczywo, ryż oraz makaron. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie The Lancet.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj