Brązowy tłuszcz może pomóc w leczeniu cukrzycy
Image
Naukowcy z Rutgers University (USA) wraz ze współpracującymi kolegami stwierdzili, że brązowy tłuszcz jest dobry dla zdrowia ludzi. Na tej podstawie w przyszłości możliwe będzie tworzenie leków do leczenia otyłości i cukrzycy typu 2 – napisano na stronie uniwersytetu. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Nature.
Brązowy tłuszcz lub brązowa tkanka tłuszczowa. Jest rodzajem tkanki tłuszczowej u ssaków. W przeciwieństwie do białej tkanki tłuszczowej jej ilość w ludzkim ciele jest bardzo mała, tj. kilka gramów na szyi, obojczyku, nerce i rdzeniu kręgowym. Brązowy tłuszcz bierze udział w termoregulacji - w niskich temperaturach zaczyna wytwarzać ciepło poprzez pochłanianie cukru i białego tłuszczu.
Badania wykazały, że brązowy tłuszcz może również pomóc w filtrowaniu organizmu i usuwaniu aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) z krwi. BCAA (leucyna, izoleucyna i walina) znajdują się w produktach spożywczych, takich jak jajka, mięso, ryby, drób i mleko, a także w suplementach, które mogą spożywać niektórzy sportowcy i osoby chcące budować mięśnie.
W normalnym stężeniu we krwi aminokwasy te są niezbędne dla zdrowia. W nadmiernych ilościach są związane z cukrzycą i otyłością. Naukowcy odkryli, że u osób z niewielką ilością brązowego tłuszczu w organizmie BCAA są gorzej usuwane z krwi, co może prowadzić do rozwoju tych chorób.
Badanie ujawniło również ponad dwudziestoletnią tajemnicę dotyczącą brązowego tłuszczu, tj. w jaki sposób BCAA docierają do mitochondriów, które wytwarzają energię i ciepło w komórkach. Naukowcy odkryli, że białko (zwane SLC25A44) kontroluje szybkość, z jaką mitochondria w brązowych komórkach tłuszczowych usuwają aminokwasy z krwi i wykorzystują je do wytwarzania energii oraz ciepła.
„Nasze badanie wyjaśnia paradoks, że suplementy BCAA mogą potencjalnie przynieść korzyści tym, którzy mają aktywny brązowy tłuszcz (zdrowi ludzie), ale mogą zaszkodzić innym, w tym osobom starszym i osobom cierpiącym na otyłość i cukrzycę” - powiedział Labros S. Sidossis, jeden z autorów pracy, profesor, który kieruje Wydziałem Kinezjologii i Zdrowia w School of Arts and Sciences na Rutgers University.
Naukowcy muszą teraz ustalić, czy wchłanianie brązowego tłuszczu BCAA może być kontrolowane przez czynniki środowiskowe, tj. umiarkowane temperatury (około 18 stopni Celsjusza), czy poprzez spożywanie pikantnych potraw lub narkotyków. Czynniki te mogą poprawić poziom cukru we krwi, co jest związane z cukrzycą i otyłością.
Ocena
- 139 widoków
Dodaj komentarz