Cebula i czosnek zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

Kategorie: 

Źródło: Pixabay

Każdy wie, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Wystarczy tak naprawdę niewielka zmiana w naszej codziennej diecie, abyśmy byli zdrowsi. Najnowsze badania wskazują, że dwa bardzo popularne warzywa – cebula i czosnek – mogą nas chronić przed rakiem.

 

Naukowcy z First Hospital of China Medical University przeprowadzili badania, aby lepiej zrozumieć, czy spożywanie większych ilości warzyw amarylkowatych może zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Poprzednie studia w tej kwestii przynosiły różne, czasem nawet sprzeczne rezultaty.

 

Zdaniem chińskich naukowców, konflikt może wynikać ze sposobu zbierania danych – jedne badania łączyły w jedną grupę wszystkie warzywa amarylkowate, natomiast inne skupiały się tylko na niektórych.

Zespół przeprowadził więc własną analizę, podczas której porównano 833 pacjentów cierpiących na raka jelita grubego do grupy 833 zdrowych osób. Obie grupy były zbliżone pod względem wieku i płci, a nawet mieszkały w podobnych lokalizacjach. Wszystkie osoby podzieliły się swoimi nawykami żywieniowymi.

 

Naukowcy odkryli istotną zależność między ilością spożywanych warzyw amarylkowatych a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Zależność ta była wyraźna wśród dorosłych – ryzyko zachorowania na tego typu nowotwór było aż o 79% niższe wśród osób, które jadły najwięcej warzyw amarylkowatych, w porównaniu do tych, które jadły ich najmniej.

Do warzyw amarylkowatych zalicza się między innymi czosnek, cebulę, por i szczypiorek. Jak wynika z badań, to właśnie te warzywa mogą nas chronić przed rozwojem raka. Pamiętajmy więc, że niewielka zmiana w diecie może przynieść wielkie korzyści zdrowotne.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj