Chcesz długo żyć i mieć zdrowe serce? Jedz sosy pomidorowe!

Kategorie: 

źródło własne

Sos Sofrito, bo o nim mowa, wykonuje się z pomidorów, czosnku, papryki, oliwy z oliwek i cebuli. Według naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie, sos ten, poza niewątpliwymi walorami smakowymi, posiada również zdolność do zapobiegania udarowi i zawałowi serca.

 


W sosie Sofrito naukowcy znaleźli około 40 przeciwutleniaczy - polifenoli. Związki te działają profilaktycznie i leczniczo zmniejszając i hamując powstawanie w organizmie szkodliwych wolnych rodników, zapobiegają nowotworom, chronią serce przed stresem oksydacyjnym i hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie. Analiza sosów pomidorowych sprzedawanych powszechnie w sklepach świadczy o tym, że połączenie wszystkich elementów okazuje się być bardziej pożyteczne, niż tych składników osobno.


W sosie Sofrito znaleziono więcej polifenoli, niż w samych pomidorach i soku pomidorowym. Rzecz w tym, że sos zawiera również czosnek i cebulę, które to produkty są same w sobie bogate w polifenole. Z pomocą spektometru wysokiej czułości udało się stwierdzić, że sos sofrito zawiera wiele innych przydatnych związków, w tym karotenoidy - naturalne przeciwutleniacze i źródło witaminy A.

 

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)

Skomentuj