Kategorie:
Nowe badania pokazują, że palenie e-papierosów ze smakowym wkładem, takim jak mięta, wanilia, czy cynamon, może uszkodzić komórki wyściełające wnętrze serca i naczynia krwionośne. Odkrycia dokonano w trakcie badań laboratoryjnych nad szeroko stosowanymi chemikaliami aromatycznymi w e-papierosach i obserwacji ich wpływu na komórki śródbłonka.
W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Arteriosclerosis, Thrombosis i Vascular Biology, naukowcy odkryli związek między chemikaliami stosowanymi w smakowych liquidach a układem sercowo-naczyniowym.
W badaniu, naukowcy pobrali komórki śródbłonka od 21 osób i wystawili je na działanie dziewięciu różnych substancji aromatyzujących. Do tych aromatów należały m. in.: truskawka, banan, mięta, cynamon i wanilia.
Naukowcy odkryli, że wymienione smaki zwiększyły stan zapalny i spowolniły wytwarzanie tlenku azotu w komórkach śródbłonka. Tlenek azotu jest cząsteczką ochronną, odpowiedzialną za rozszerzenie naczyń krwionośnych i regulację przepływu krwi.
„Stany zapalne i spowolnienie wytwarzania tlenku azotu to jedne z pierwszych zmian, które prowadzą do wystąpienia chorób układu krążenia oraz udaru mózgu.” – powiedziała Jessica L. Fetterman, adiunkt medycyny z Boston University School of Medicine w Massachusetts i główny autor badania.
Według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków, palenie e-papierosów stało się ogromnie popularne i wygrywa w zestawieniu statystycznym z innymi wyrobami tytoniowymi, takimi jak cygara czy fajki wodne. Badanie przeprowadzone w latach 2011–2015 wykazało wzrost o około 900% w zakresie korzystania z e-papierosów, zwłaszcza wśród uczniów szkół średnich.
Komentarze
Skomentuj