Co jeść, aby mieć silne i zdrowe włosy?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Stosowana dieta odgrywa ważną rolę dla zdrowia całego organizmu, co odzwierciedla nasz wygląd. Niektóre składniki odżywcze przyczyniają się do zdrowia włosów, a dermatolog dr Shani Francis postanowiła stworzyć listę produktów spożywczych, które warto jeść właśnie dla poprawy kondycji włosów.

 

Przede wszystkim, zdrowe włosy potrzebują białka, jego dobrym źródłem może być łosoś, którzy posiada stosunkowo niską wartość kaloryczną oraz zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Kolejną alternatywą może być także chude mięso drobiu. Białko można także dostarczyć do organizmu pod postacią warzyw, takich jak różne odmiany fasoli oraz cieciorki. Tego typu warzywa mają także zawartość żelaza, cynku i witaminy B.

Spożywanie zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, także może korzystnie wpłynąć na kondycję włosów. Są one bogate w witaminy A oraz C, a także wapń. Do posiłków warto włączyć także orzechy, których zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 dodatkowo odżywi włosy.

 

Produkty mleczne, takie jak jogurty, dzięki zawartości wapnia oraz witaminy D odżywią nie tylko włosy, ale także paznokcie. Tak samo pożywne okażą się żółtka jaj, bogate w białko oraz witaminę B. Dermatolog wspomina także o używaniu majonezu, miodu, kiwi oraz awokado jako naturalnych odżywek do włosów.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Skomentuj