Co jeść, aby mieć zdrowe jelita?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Niektóre wzorce żywieniowe zostały powszechnie uznane za zdrowsze dla układu pokarmowego, a konkretnie dla naszych jelit. W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o kondycji jelit i jej wpływie na ogólny stan zdrowia człowieka. Zdaniem wielu naukowców to właśnie odpowiednio skomponowana dieta stanowi najważniejszą formę leczenia w coraz częściej spotykanych chorobach dolnego odcinka przewodu pokarmowego, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Co zatem powinniśmy jeść, aby mieć zdrowe jelita?

 

Mikroflora jelitowa to biliony mikroorganizmów zasiedlających nasze jelita i wpływających na to, w jakim stopniu organizm przyswaja składniki odżywcze z pożywienia, jak funkcjonuje nasz układ odpornościowy, a także na to, jak czujemy się psychicznie. Naukowcy stale odnajdują nowe powiązania pomiędzy stanem flory bakteryjnej jelit a różnorodnymi chorobami i dolegliwościami, m.in. nadciśnieniem, przyspieszonym starzeniem się organizmu czy chorobami psychicznymi. Dbanie o zdrowie jelit nie dotyczy więc wyłącznie układu trawiennego, ale także ogólnego zdrowia organizmu.

 

Mając na uwadze wyżej wspomniane kwestie, naukowcy z Uniwersytetu Medical Center Groningen w Holandii postanowili sprawdzić, jakie diety oraz pokarmy mają najkorzystniejszy wpływ na układ trawienny człowieka. Wyniki zaprezentowano podczas Tygodnia Europejskiej Gastroenterologii, który został zorganizowany w Barcelonie.

Badacze zgrupowali 160 najpopularniejszych składnikow diety człowieka, klasyfikując je według siedmiu wzorców żywieniowych. Następnie analizowano ich działanie przeciwzapalne, które mogłoby pomóc w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz zespołu jelita drażliwego.

W sumie wyróżniono 61 jednorodnych pokarmów, które skojarzono z 123 szczepami bakterii. Odkryto wówczas 49 różnych korelacji między danymi wzorami żywieniowymi a florą bakteryjną jelit. Poszczególne grupy zawierały:

  • diety roślinne,
  • białka roślinne,
  • białka zwierzęce,
  • niskotłuszczowy, sfermentowany nabiał,
  • składniki diety śródziemnomorskiej, czyli m.in. białko roślinne, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, warzywa, ryby, orzechy i wino,
  • chleb, rośliny strączkowe, ryby i orzechy,
  • mięso, ziemniaki, słodycze, cukier, fast food i słodzone napoje gazowane.

Na podstawie szczegółowej analizy udało się ustalić, że dieta bazująca na orzechach, owocach, rybach, warzywach i roślinach strączkowych miała lepszy wpływ na zdrową mikroflorę jelit niż jadłospis z zawartością mięsa, sfermentowanych produktów mlecznych, słodyczy oraz fast foodów.

Najlepszą kombinacją pokarmów zdrowych dla ludzkich jelit okazały się rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, ryby i orzechy. W kale i krwi osób stosujących taki jadłospis wykryto mniej markerów stanu zapalnego.

Diety roślinne cechuje wysoki poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stanowią główne składniki odżywcze pożytecznych bakterii jelitowych, dlatego mogą one być stosowane przez osoby borykające się z problemami trawiennymi. Niezbędnym elementem diety okazało się także białko, potrzebne do biosyntezy witamin i aminokwasów.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj