Co jeść, aby mieć zdrowe oczy?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Pokutuje opinia, że pogarszanie się wzroku wraz z wiekiem to naturalna kolej rzeczy. Oczywiście u niektórych osób wady wzroku mogą być uwarunkowane genetycznie, jednak zdrowy styl życia w dużej mierze może zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem w podeszłym wieku. Szczególnie dobry wpływ na nasze oczy mają niektóre składniki odżywcze, takie jak cynk, miedź, witamina C, witamina E i witamina A, a badania dowiodły, że regularne ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko problemów ze wzrokiem aż o 25 %.

 

Ryby

Tłuste ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają dobry wpływ na stan naszych oczu, między innymi zmniejszając ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka, który pojawia się na przykład w wyniku spędzania zbyt długiego czasu przed ekranem komputera.

 

Ryby szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 to tuńczyk, łosoś, pstrąg, makrela, sardynki, anchois oraz śledzie.

 

Orzechy

Orzechy są pokarmem, który także zawiera bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto orzechy posiadają wysoki poziom witaminy E, która może chronić oczy przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem. Szczególnie dobre dla naszego wzroku jest spożywanie orzechów włoskich, brazylijskich, nerkowca oraz orzeszków ziemnych.

 

Nasiona

Podobnie jak orzechy, nasiona są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę E. Dla ochrony naszego narządu wzroku szczególnie warto spożywać nasiona chia, nasiona lnu oraz nasiona konopi.

 

Cytrusy

Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, która jest przeciwutleniaczem i dzięki temu może zapobiegać uszkodzeniom oczu związanym z wiekiem. Bogate w witaminę C cytrusy to cytryny, pomarańcze oraz grejpfruty.

 

Zielone warzywa liściaste

Szpinak, jarmuż oraz kapusta są dobrym źródłem witaminy C, luteiny oraz zeaksantyny. Każdy z tych związków ma dobry wpływ na stan naszych oczu, zapobiegając ich starzeniu.

Marchew

Marchew jest źródłem zarówno witaminy A, jak i beta-karotenu, który nadaje jej wyjątkowy, pomarańczowy kolor. Witamina A odgrywa istotną rolę dla naszego wzroku – jest składnikiem białka zwanego rodopsyną, które pomaga siatkówce w absorbowaniu światła. Badania nad rolą beta-karotenu dla naszego wzroku nadal są w toku, jednak wiadomo już, że odgrywa on ważną rolę w przyswajaniu witaminy A.

 

Słodkie ziemniaki

Podobnie jak marchew, słodkie ziemniaki są źródłem beta-karotenu. Dodatkowo zawierają one witaminę E, co stanowi idealną kompozycję dla zdrowia naszych oczu.

 

Wołowina

Wołowina jest źródłem cynku, który został bezpośrednio powiązany z długoterminowym zdrowiem oczu. Cynk może opóźnić utratę wzroku związaną z wiekiem, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Cenny pierwiastek znajdziemy także w drobiu oraz wieprzowinie, choć w mniejszych ilościach niż we wcześniej wspomnianej wołowinie.  

 

Jajka

Są doskonałym źródłem luteiny i zeaksantyny, które zmniejszają ryzyko utraty wzroku spowodowanej wiekiem. Jajka zawierają także witaminę C, witaminę E oraz cynk.

 

Woda

Nie powinien dziwić fakt, że płyn niezbędny dla naszego życia jest również bardzo ważny dla kondycji naszych oczu. Picie dużych ilości wody może zapobiec odwodnieniu, które powoduje między innymi suchość oczu.

 

Specjaliści sugerują, aby osoby chcące zadbać o swoje oczy spożywały każdego dnia 500 mg witaminy C, 400 IU witaminy E, 10 mg luteiny, 2 mg zeaksantyny, 80 mg tlenku cynku oraz 2 mg tlenku miedzi. Dodatkowo zaleca się noszenie okularów przeciwsłonecznych, rzucenie palenia, regularne badania oczu oraz profilaktykę przeciwko cukrzycy.

 

Wczesne leczenie problemów ze wzrokiem może zapobiec ich pogorszeniu. Dlatego ludzie, którzy odnotowali jakiekolwiek zmiany w swoim widzeniu powinni udać się do specjalisty, który zleci odpowiednie działanie lecznicze.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj