Co jeść podczas grypy, a czego unikać?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Często podczas przeziębienia oraz grypy nie mamy apetytu. Warto jednak wiedzieć, że właściwe odżywianie jest wówczas bardzo ważne, ponieważ dzięki niemu możemy szybciej powrócić do zdrowia. Spożywanie pełnowartościowych posiłków i picie dużej ilości płynów zapewnia organizmowi niezbędne składniki odżywcze, dzięki czemu może on lepiej zwalczać występujące infekcje. Co w takim razie warto jeść w trakcie choroby?

Rosół

Badanie z 2000 roku sugeruje, że spożywanie rosołu podczas grypy może wspomóc zwalczanie stanów zapalnych w organizmie. Powoli sączony ciepły wywar wspomaga także udrażnianie górnych dróg oddechowych, łagodząc objawy kaszlu, kataru oraz bólu gardła. Specjaliści przypominają jednak, że podobny efekt osiągniemy pijąc także inne rodzaje zup, także te wegetariańskie. Kluczem dobrej zupy na grypę jest przede wszystkim jej ciepła temperatura oraz lekkostrawność.

Czosnek

Czosnek jest tak zwanym naturalnym antybiotykiem, ponieważ posiada właściwości zarówno przeciwwirusowe, jak i przeciwdrobnoustrojowe. Spożywanie czosnku podczas grypy może wspomagać układ odpornościowy w walce z występującymi infekcjami. Działanie to potwierdzono w badaniu z udziałem 146 uczestników, którzy przez 3 miesiące przyjmowali suplement z zawartością czosnku – osoby te znacznie rzadziej chorowały, ponieważ zwiększyła się ich odporność.

Witamina C

Owoce i warzywa bogate w witaminę C również wspomagają pracę układu odpornościowego. Szczególnie dużo cennego przeciwutleniacza znajdziemy w papryce, cytrusach, np. cytrynie, pomarańczy czy grejpfrucie, a także kiwi oraz zielonych warzywach liściastych.

Imbir

Imbir często jest określany mianem „superfood”, ponieważ spożywanie go jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Imbir nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale posiada również silna właściwości przeciwzapalne. Podczas grypy warto zaparzać drobno posiekany korzeń imbiru wraz z ulubioną herbatą ziołową. Może on wówczas złagodzić nudności, kaszel lub ból gardła.

Zielone warzywa liściaste

Szpinak, jarmuż czy sałata zawierają duże ilości witaminy C, żelaza oraz kwasu foliowego. Składniki te znacznie wspomagają nasz organizm z walce z grypą. Warzywa stanowią dobrą bazę zupy lub gulaszu, które warto podczas choroby spożywać na ciepło.

Owsianka

Doskonałe źródło błonnika nie tylko możemy spożywać na ciepło, rozgrzewając się podczas przeziębienia, posiada ono jeszcze jedną zaletę. Płatki owsiane bardzo dobrze działają na nasz układ pokarmowy, wspomagając rozwój pożytecznej flory bakteryjnej jelit. Do owsianki warto dodać owoce zapewniające źródło dodatkowych witamin.

Lekkostrawne posiłki

Często grypie mogą towarzyszyć nudności, dlatego warto spożywać lekkie, niedrażniące układu pokarmowego posiłki. Najlepszym wyborem będą więc zupy kremy lub klarowne wywary, których wartość energetyczną wzbogacić możemy na przykład brązowym ryżem.

Pij dużo płynów

Stałe, obfite nawodnienie organizmu to podstawa szybkiego powrotu do zdrowia. W ten sposób nasze nerki mogą na bieżąco usuwać toksyny, a narządy wewnętrzne wydajniej pracują. Podczas przeziębienia lub grypy dobrze jest spożywać ciepłą wodę, na przykład w formie naparu z miodem, cytryną i imbirem.

Jakich pokarmów unikać?

Niektóre pokarmy lub płyny mogą, wręcz przeciwnie, opóźnić nasz powrót do zdrowia. Na czas choroby należy zrezygnować ze spożywania alkoholu, który osłabia układ odpornościowy. Niewskazana jest także wysoko przetworzona żywność, która zawiera zbyt dużo soli i cukru odwadniających nasz organizm i mogących pogłębiać stany zapalne. W przypadku problemów żołądkowych lepiej odpuścić tłuste i ciężkostrawne pokarmy. Jeśli boli nas gardło, postawmy na jedzenie o gładkiej teksturze – odpadają chrupkie produkty spożywcze drażniące jamę ustną oraz przełyk.

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj