Co powinieneś wiedzieć o pustych kaloriach?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Puste kalorie pochodzące z żywności oraz napojów mają niewielką lub żadną wartość odżywczą. Unikanie lub ograniczanie pustych kalorii to prosty krok w kierunku zdrowszej diety oraz stylu życia, co pomoże ustabilizować poziom energii w ciągu dnia, a także obniżyć wahania nastroju.

 

Kalorie są istotną częścią diety – organizm musi je spalać, aby wykonywać najprostsze zdania, nawet takie jak oddychanie czy mruganie. Gdy doda się do nich ćwiczenia fizyczne, zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne. Ilość kalorii potrzebna dla człowieka może się od siebie znacznie różnić. Większość zaleceń dietetycznych opiera się na 2000 kalorii dziennie. Jednak liczba ta może być zarówno wyższa, jak i niższa, w zależności od cech indywidualnych oraz codziennych nawyków. Bierzę się pod uwagę przede wszystkim wiek, płeć, metabolizm, wzrost oraz aktywność fizyczną.

 

Puste kalorie należą do żywności o wysokiej zawartości kalorycznej, która idzie w parze z niewielką wartością odżywczą. Oznacza to, że organizm wykorzysta pożywienie do celów energetycznych, ale otrzyma niewiele składników odżywczych i minerałów, które także są potrzebne do utrzymania prawidłowego zdrowia. Za to nadprogramowe kalorie zostaną zmagazynowane w postaci tłuszczu.

Najczęstszym źródłem pustych kalorii jest żywność wysoko przetworzona, zawierająca dużą ilość tłuszczu oraz cukru lub innych węglowodanów. Obejmuje ona większość fast foodów, przetworzonych przekąsek i słodyczy, takich jak chipsy, ciastka, lody i cukierki. 

 

Cukier jest uważany za jeden z najpopularniejszych rodzajów pustych kalorii. Znajduje się na przykład w napojach bezalkoholowych, napojach owocowych, wypiekach, przyprawach, nabiale oraz fast foodzie.

 

Za puste kalorie uważa się także wiele tłuszczów, ponieważ dostarczają one niewiele dodatkowych składników odżywczych do organizmu. Puste kalorie to przede wszystkim tłuszcze, które przybierają formę stałą w temperaturze pokojowej, tak zwane tłuszcze nasycone. Obejmują one na przykład masło i margarynę. 

Nadmiar tłuszczów znajduje się przede wszystkim w ciastach, chipsach, fast foodzie, pełnotłustym mleku i przetworzonych produktach mięsnych. Warto jednak pamiętać, że zdrowe tłuszcze są ważną częścią diety i można je znaleźć w awokado, orzechach, nasionach oraz oliwie z oliwek. Puste kalorie to także napoje alkoholowe. Dodatkowo, są one zwykle mieszane ze słodkimi napojami, co tylko podwaja ich wartość kaloryczną.

 

W unikaniu spożywania pustych kalorii najpewniejszą strategią jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem, a także trzymanie w pobliżu siebie zdrowych przekąsek. Warto koncentrować się na produktach bogatych w składniki odżywcze, czyli warzywach, owocach, pełnych ziarnach, roślinach strączkowych oraz chudych białkach. Najbardziej podstawowe składniki odżywcze, które powinny znajdować się w codziennej diecie to aminokwasy, błonnik, przeciwutleniacze, witaminy oraz minerały.

 

Kolejnym krokiem w eliminacji pustych kalorii z diety jest zastąpienie wszelakich słodzonych napojów oraz alkoholi czystą, mineralną wodą, bez żadnych dodatków. Pozytywne efekty takiego detoksu będzie można odczuć bardzo szybko i nierzadko idą one w parze z utratą nadmiernych kilogramów.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Skomentuj