Co powinny jeść osoby z grupą krwi A?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wielu ludzi uważa, że ich grupa krwi (A, B, AB, O) ma znaczenie jedynie w przypadku konieczności wykonania transfuzji. Jednak w ostatnich dziesięcioleciach dyskutuje się o wpływie grupy krwi na preferencje dietetyczne. Jak dotąd nie potwierdzono naukowo owych hipotez, choć warto przyjrzeć się im bliżej.

 

Niektórzy dietetycy są zdania, że osoby z grupą krwi A mogą łatwiej dostosować się do diety wegetariańskiej. Może stać za tym fakt, że osoby z grupą krwi A mają niższe stężenie kwasu żołądkowego, co sprawia, ze mięso jest przez nie gorzej trawione. Odkryto także, że osoby z grupą krwi A mają większą skłonność do zachorowania na cukrzycę oraz na raka.

 

Niektóre produkty spożywcze są szczególnie zalecane osobom z grupą krwi A w celu utrzymania optymalnego stanu zdrowia. Wśród nich znajdują się także białka zwierzęce: kurczak, indyk, karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś, sardynka, okoń oraz ślimak.

 

Osoby z grupą krwi A mogą mieć trudności w trawieniu produktów mlecznych, jednak wśród nich znajdują się niektóre rzekomo zdrowe wyjątki: jogurt, kefir, sery (np. mozzarella, feta, ser kozi, ricotta), kozie mleko.

 

Orzechy są dobrym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Ludzie z grupą krwi A mogą jeść większość orzechów: orzeszki ziemne, pestki dyni, orzechy włoskie. Wśród tłuszczów roślinnych najbardziej zaleca się: olej lniany, olej rzepakowy i oliwę z oliwek.

 

Dobrze tolerowanym produktem spożywczym przez osoby z grupą krwi A jest fasola i jej wszelakie odmiany. Natomiast wśród ziaren zaleca się spożywanie: amarantusa, gryki, mąki sojowej, pszenicy, ryżu, owsa oraz mąki żytniej. 

Wśród warzyw zdrowych dla osób z grupą krwi A zostają wymienione: czosnek, cebula, brokuły, marchew, zielone warzywa liściaste, dynia, cykoria, chrzan, por, pietruszka, tofu oraz rzepa. Lista owoców jest nieco mniejsza i obejmuje: śliwki, figi, grejpfruty, cytryny, ananasy, wiśnie, morele, jagody, truskawki, jeżyny, borówki, poziomki, maliny oraz żurawinę.

 

Zdrowymi przyprawami dla grupy krwi A są: sos sojowy, miso, czosnek oraz imbir. Wśród napojów zaleca się: głóg, aloes, łopian, zieloną herbatę, czerwone wino, imbir oraz kawę.

 

Lista żywności, której osoby z grupą krwi A powinny unikać jest znacznie dłuższa i obejmuje przede wszystkim produkty mięsne: wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, cielęcinę, dziczyznę, kaczkę, gęsinę, anchois, kawior, małże, kraby, raki, węgorze, żaby, morszczuki, halibuty, śledzie, homary, wędzonego łososia, ośmiornice, ostrygi, przegrzebki, krewetki, kałamarnice oraz żółwie.

 

Wśród pozostałych, „niekorzystnych” dla zdrowia produktów wymieniano także: paprykę, oliwki, ziemniaki, kapustę, pomidory, bakłażany, grzyby, melony, pomarańcze, mandarynki, rabarbar, mango, papaję, banany, kokosy, ocet winny, kapary, żelatynę, keczup, majonez, ogórki konserwowe, piwo, czarną herbatę, alkohol, sodę.

 

Mimo, że diety ustalane na podstawie grupy krwi zyskują ostatnio na popularności, należy pamiętać, że nie ma póki co wystarczających dowodów naukowych, które potwierdzałyby ich skuteczność. Tak jak w przypadku zdecydowania się na każdą inną dietę, warto skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym lub wykwalifikowanym dietetykiem.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj