Codzienna porcja orzechów wskazana dla poprawnej pracy serca
Image
Wielu z nas traktuje orzechy jako smaczną, chociaż kaloryczną przekąskę, tymczasem są one bardzo cenne pod względem odżywczym. To bogate źródło białka, błonnika pokarmowego i wielu składników mineralnych, tj. wapnia, fosforu, żelaza, potasu, sodu, magnezu, witaminy A, D i E. Według najnowszych danych spożywanie orzechów może także zmniejszyć także ryzyko powstania choroby wieńcowej i obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Do takich wniosków doszli uczeni, po przebadaniu 583 osób, u których zdiagnozowano różny poziom cholesterolu, a które jadły codziennie średnio 67 gramów orzechów (migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, pistacji, orzechów włoskich, orzechów ziemnych).
Za obnizenie poziomu "złego" cholesterolu odpowiedzialne są występujące w orzechach jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Działanie przeciwzakrzepowe i obniżające ryzyko powstania choroby wieńcowej orzechy zawdzięczają, występującemu w niektórych rodzajach orzechów, kwasowi gamma-linolenowemu, który jest jednym z kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Regularne spożywanie orzechów zaleca się m.in. osobom przemęczonym, pracującym umysłowo, wegetarianom, sportowcom i cukrzykom.
- Dodaj komentarz
- 2079 widoków