Cynamon może zmniejszyć ryzyko otyłości i chorób serca w diecie wysokotłuszczowej

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Dieta wysokotłuszczowa niesie za sobą ryzyko chorób serca i może prowadzić do otyłości, cukrzycy lub innych groźnych schorzeń. Nowe badania sugerują jednak, że można zmniejszyć ryzyko zachorowania, wprowadzając do diety cynamon.

 

Przez 12 tygodni naukowcy stosowali u dwóch grup szczurów dietę wysokotłuszczową. Jedna z nich przyjmowała również suplementację w postaci cynamonu. Zespół badaczy odkrył, że szczury, które spożywały cynamon przybrały mniej tkanki tłuszczowej, niż gryzonie z grupy kontrolnej, która nie otrzymywała suplementacji.

Różnice pojawiły się również w wynikach badań krwi, ponieważ grupa suplementująca przyprawę miała zdrowsze stężenie glukozy i insuliny we krwi, a także lepszy profil lipidowy. Ponadto badacze stwierdzili, że szczury, które otrzymywały cynamon miały także zwiększony poziom cząsteczek przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy w organizmie.

 

Zdaniem badaczy eksperyment ten udowodnił, że cynamon jest bogaty w polifenole, który zawierają przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne, co może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

 

Przeciwutleniacze chronią przed stresem oksydacyjnym (zaburzenie równowagi pomiędzy antyoksydantami i prooksydantami), który może powodować wiele niebezpiecznych chorób, m. in. zawał serca.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj