Cząsteczki w mleku i mięsie wołowym mogą powodować raka jelita grubego

Kategorie: 

Źródło: tg

Naukowcy z Niemiec stwierdzili, że w raku jelita grubego w błonach śluzowych przewodu pokarmowego znajdują się czynniki zawarte w mleku i mięsie zwierzęcym. W miarę postępu choroby ich stężenie wzrasta, co również wpływa na śmiertelność. Między innymi odkrycie to jest ważne dla wczesnej diagnozy guza.

 

Rak jelita grubego zajmuje trzecie miejsce wśród mężczyzn i drugie wśród kobiet. Przewiduje się, że do 2040 roku współczynniki zachorowalności wzrosną o 70 – 80%. Naukowcy wiedzą już o czynnikach związanych ze stylem życia, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworu, dlatego w nowym badaniu przeanalizowali związek między dietą a rakiem.

 

Specjaliści badali czynniki zawarte w mleku i mięsie bydła - plazmidopodobne cząsteczki DNA, ponieważ zakładali ich pośredni wpływ na kancerogenezę poprzez stan zapalny. W badaniu wzięło udział 246 pacjentów z rakiem jelita grubego w różnych stadiach.

 

Aby ocenić stężenie cząsteczek, naukowcy wykorzystali białko Rep, które jest niezbędne do ich replikacji. Okazało się, że ekspresję Rep obserwowano u 99% pacjentów w błonach śluzowych na wszystkich etapach rozwoju nowotworu. Wyższa śmiertelność była związana ze zwiększoną ekspresją Rep. Wyniki potwierdzają udział czynników mlecznych i mięsnych w rozwoju raka jelita grubego poprzez stan zapalny.

 

Naukowcy zamierzają teraz zbadać potencjał nowych biomarkerów we wczesnej diagnostyce nowotworów i zagrożeń z nimi związanych, a także narzędzia do monitorowania skuteczności leczenia i obserwacji pacjenta po leczeniu chirurgicznym. Niewykluczone, że te same biomarkery będą skuteczne także w wykrywaniu innych typów nowotworów – taka zależność jest już znana.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj