Częste picie herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Herbata może być częścią zdrowej diety, a osoby pijące herbatę mogą nawet żyć dłużej niż osoby, które nie piją herbaty. Do takich wniosków doszli autorzy szeroko zakrojonego badania przeprowadzonego przez amerykański National Cancer Institute.

Badania przeprowadzone wcześniej w Chinach i Japonii wykazały już, że substancje zawarte w zielonej herbacie są korzystne dla zdrowia. Nowe badanie rozszerzyło te pozytywne wyniki na ulubiony napój Wielkiej Brytanii, czarną herbatę.

 

Naukowcy z amerykańskiego National Cancer Institute zapytali prawie pół miliona dorosłych Brytyjczyków o ich nawyki związane z piciem herbaty i obserwowali je przez 14 lat. Wzięli pod uwagę czynniki ryzyka, takie jak stan zdrowia, status społeczno-ekonomiczny, palenie, spożywanie alkoholu, dieta, wiek, rasa i płeć.

 

Okazało się, że osoby, które regularnie spożywały dwie lub więcej filiżanek herbaty dziennie, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny zmniejszyło się o 9-13% w porównaniu do osób, które nie piły herbaty. Temperatura herbaty, dodatek mleka czy cukru nie miały wpływu na wyniki.

 

Badanie opublikowane 29 sierpnia w Annals of Internal Medicine wykazało, że związek ten jest prawdziwy dla zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych, ale nie ma wyraźnego trendu dla zgonów z powodu raka. Naukowcy nie są w stanie wskazać dokładnej przyczyny, ale może być tak, że nie było wystarczającej liczby zgonów z powodu raka w grupie kontrolnej, aby mieć jakikolwiek wpływ.

 

Jednak tego rodzaju badanie, które opiera się na obserwacji zwyczajów i stanu zdrowia ludzi, nie może jednoznacznie ustalić związku przyczynowego. Takie badania obserwacyjne zawsze rodzą pytanie: czy jest coś jeszcze u tych, którzy piją herbatę, co czyni ich zdrowszymi? 
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj