Czosnek, czyli naturalny antybiotyk o wszechstronnym zastosowaniu

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Czosnek to bardzo popularna przyprawa, którą doprawiane są potrawy na całym świecie. Jednak stosuje się go nie tylko ze względu na jego walory smakowe – czosnek jest po prostu wyjątkowo zdrową rośliną, a korzyści płynące z jej spożywania są wręcz niezliczone.

 

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, a jego właściwości lecznicze zostały udowodnione już ponad 3 tysiące lat temu. Co ciekawe, chirurdzy podczas I wojny światowej wykorzystywali sok z czosnku jako naturalny środek antyseptyczny do leczenia ran.

 

Włączenie czosnku do codziennej diety skutkuje przede wszystkim wyeliminowaniem problemów trawiennych. Roślina pomaga w normalnej pracy jelit, łagodzi także podrażnienia układu pokarmowego. Czosnek eliminuje większość problemów jelitowych, takich jak zaparcia, biegunka oraz zapalenie jelita grubego.

 

Czosnek hamuje powstawanie związków rakotwórczych. Udowodniono naukowo, że regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, raka żołądka, raka przełyku oraz raka piersi. Osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny włączyć czosnek na stałe do swojej diety, ponieważ zawarta w nim allicyna rozszerza naczynia krwionośne. Pomaga to także zmniejszyć ryzyko wystąpienia zatorów.

 

Czosnek jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak selen, kwercetyna oraz witamina C, a każde z nich ma pozytywny wpływ na leczenie infekcji oczu. Olejek z dodatkiem czosnku może pomóc także w przypadku leczenia stanów zapalnych uszu, ponieważ roślina ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz antybiotyczne. Ze względu na swoje działanie antyseptyczne, czosnek może być dodatkową pomocą w leczeniu trądziku. Tworzenie maści na bazie czosnku jest jedną z alternatyw w walce z wszelkiego rodzaju wypryskami skórnymi.

Surowy czosnek jest stosowany od pokoleń w leczeniu przeziębienia oraz kaszlu. Spożywanie ząbków czosnku może być także dodatkowym środkiem leczniczym wobec astmy. Ciekawostka: czosnek to także afrodyzjak, ponieważ jego pożywanie podnosi libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

 

Należy pamiętać, że czosnek posiada najwięcej wartości odżywczych oraz prozdrowotnych, gdy spożywamy go na surowo. Zjadanie jednego ząbka czosnku dziennie może przynieść znaczną poprawę ogólnego stanu zdrowia, co objawia się między innymi rzadszym przeziębieniem oraz grypą. Warto jednak dodać, że spożywanie zbyt dużych ilości czosnku może powodować podrażnienia układu pokarmowego.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj