Czy kawior może być szkodliwy dla zdrowia?

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Wysokiej jakości kawior jest gęstą, tłustą masą, która składa się z pojedynczych kulek pękających po przegryzieniu. Dla niektórych osób czerwony kawior może być przydatnym produktem, ale okazało się, że dla wielu innych może on być po prostu szkodliwy.

 

Oficjalnie twierdzi się, że kawior zawiera wiele przydatnych dla zdrowia substancji, w tym witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwasy omega-3. Jednak zawiera również dużo cholesterolu i soli, więc teoretycznie jest szkodliwy dla osób z chorobami układu krążenia.

 

Wcześniej do kawioru dodawano urotropinę, aby zwiększyć jego trwałość, teraz ta substancja jest zabroniona, ale nie można zagwarantować, że nie znajduje się w puszkach. Dlatego eksperci zalecają kupowanie kawioru od znanych producentów. Ogólnie kawior wzmacnia układ odpornościowy, jednak benzoesan sodu jest stosowany jako środek konserwujący i jest niebezpieczny dla osób z astmą lub zapaleniem skóry.

 

Istnieją również inne rodzaje kawioru, na przykład kawior z łososia kumplowego lub łososia różowego. Jakość słoika można sprawdzić, wstrząsając go i określając na podstawie dźwięku, czy produkt ma normalną konsystencję, czy jest zbyt płynny. Kawior wysokiej jakości to gęsta, tłusta masa, która składa się z pojedynczych kuleczek pękających po przegryzieniu. W takim przypadku powłoka jaj nie powinna przypominać suchej cienkiej folii. Kawior nie może być lepki i składać się z uszkodzonej ikry.

 

Kawioru nie należy jeść codziennie, ponieważ może to prowadzić do nadmiaru witamin w organizmie.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj