Czy można jeść tłusto i nie tyć? Naukowcy twierdzą, że tak

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zbyt tłusta dieta jest jednym z głównych powodów przybierania na wadze. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieje możliwość spożywania tłustych pokarmów przy zachowaniu smukłej sylwetki. Naukowcy badali myszy karmione dietą wysokotłuszczową i okazało się, że modyfikacja konkretnej sieci nerwów przekazujących sobie informacje o spożywanym pokarmie, może zapobiegać przyrostowi masy ciała, mimo nadwyżki kalorycznej.

 

Dr Fanxin Long, który pracuje w Waszyngtońskiej Uniwersyteckiej Szkole Medycznej St. Louis uważa, że eksperymenty z modyfikacjami genetycznymi mogą przybliżyć nas do nowej strategii leczenia otyłości, która dotyka ponad 1/3 rodaków naukowca.

 

Przyrost masy ciała to najczęściej wynik spożywania nadwyżki kalorycznej, nieadekwatnej do energii spalanej w ciągu dnia. Z czasem taki brak równowagi powoduje, że organizm zaczyna magazynować tłuszcz. To z kolei prosta droga do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca, udarów, a także niektórych rodzajów nowotworów. 

Żywność o dużej zawartości tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych, jest uważana za główną przyczynę otyłości wśród współczesnego społeczeństwa. Mimo wszystko wielu ludzi posiada duże trudności w ograniczaniu smacznych potraw, więc naukowcy postanowili szukać rozwiązania problemu z zupełnie innej strony.

 

Według dr Longa i jego zespołu badawczego, możliwa jest taka modyfikacja genów w organizmie, aby zahamować tworzenie komórek tłuszczowych. Teorię sprawdzono na dorosłych myszach, którym zaprogramowano specjalne geny i które przez 8 tygodni były żywione dietą wysokotłuszczową.

 

Genetycznie zmodyfikowane myszy nie przybierały na wadze, zachowując masę ciała odpowiednią dla gryzoni, które żywią się zbilansowanym kalorycznie pokarmem. Zwierzęta miały nie tylko prawidłową wagę, ale także właściwy poziom cukru we krwi. Jeśli podobne eksperymenty sprawdzą się na ludziach, być może będziemy mogli pożegnać się z dietą.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika abrakadabra

A co z ketoza i efektem

A co z ketoza i efektem odchudzania przy jedzeniu tluszczu bez weglowodanow?Z reszta juz od dawna mowi sie ze cukrzyce mozna leczyc unikajac przetworzonej zywnosci i weglowodanow prostych a spozywajac tluste naturalne potrawy. Dieta kwasniewskiego tez jest znana od chyba lat 60tych! i to bez zmiany genotypu.Mam wrazenie ze coraz wiecej uczonych idiotow bada mozliwosci ktorych i tak nie wprowadzimybza naszego zycia(mam na mysli modyfikacje genetyczne) a modyfikowanie plodow nie wiadomo do czego doprowadzi. Czyzbysmy mieli coraz glupszych naukowcow czy moze pieniadze nimi steruja?

0
0

Skomentuj