Czy powinno się jeść owoce mając cukrzycę?
Image
Osoby zmagające się z cukrzycą muszą kontrolować ilość spożywanego cukru. Często biorą się wtedy wątpliwości, czy będąc chorym na cukrzycę powinno się jeść owoce? Jak najbardziej jest to wskazane, jednak konieczne jest zachowanie pewnych granic w ich spożywaniu.
Faktem jest, że owoce zawierają dużo cukru. Jednak cukier naturalnie występujący w owocach jest dobrym „paliwem” dla organizmu, niezależnie od tego, czy pacjent cierpi na cukrzycę, czy też nie. Owoce są bogate także w błonnik, który pomaga uregulować poziom cholesterolu i wspomaga wchłanianie składników odżywczych.
Naturalnie występujące w owocach fitochemikalia spowalniają wchłanianie węglowodanów, a to kolejny powód, by jeść owoce w przypadku posiadania cukrzycy. Owoce są na ogół niskokaloryczne i jest to najzdrowsza forma słodyczy, na jaką można sobie pozwolić.
Są jednak pewne wskazówki na temat jedzenia owoców, o których warto pamiętać, gdy ma się cukrzycę. Przede wszystkim powinno się spożywać 5 posiłków w ciągu dnia i wśród nich rozdysponowywać spożywanie mniejszych ilości owoców.
Ważne jest także to, aby jeść owoce w nieprzetworzonej formie. Należy unikać jedzenia ich z dodatkiem cukru i syropów, które czynią posiłek niezdrowym. Na przykład zamiast jogurtu owocowego, lepiej kupić jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce.
Warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny owoców. Na przykład papaja i arbuz mają wyjątkowo wysoki indeks glikemiczny i powinny być spożywane jak najrzadziej. W przypadku cukrzycy powinno unikać się soków oraz koktajli owocowych, ponieważ na ich produkcję poświęca się znacznie więcej owoców (w tym cukru) niż normalnie by się zjadło. To samo tyczy się suszonych owoców, które utrzymują swoją zawartość cukru, ale są pozbawione wody, przez co stają się mniej sycące i zjada się ich więcej.
Ocena
- 773 widoki
Dodaj komentarz