Czy "zasada pięciu sekund" to coś więcej, niż tylko pobożne życzenie?

Kategorie: 

www.sxc.hu

Co zrobić, jeśli coś wyjątkowo smacznego niesprawiedliwym zrządzeniem losu upada na ziemię? Większość ludzi postąpi zgodnie ze starą, wydawałoby się absurdalną "zasadą pięciu sekund". Zgodnie z nią, jeśli jedzenie upadnie na brudnej powierzchni i leży na niej przez okres krótszy nż 5 sekund, nie zdąży sie ubrudzić na tyle, żeby nie można go było zjeść.

Spożywanie jedzenia upuszczonego na podłogę niesie za sobą ryzyko infekcji, dużo jednak zależy od gatunków bakterii, które można znaleźć w tym czasie na jej powierzchni. Ile bakterii można bezpiecznie spożyć? To zależy od wielu czynników, m.in. od odporności organizmu i szczepu patogenu. Niektórzy specjaliści są zdania, żew codziennym życiu jesteśmy zbyt często narażeni na kontakt z niebezpiecznymi drobnoustrojami, dlatego tak ryzykowne działania mogą przeciążać nasz układ odpornościowy.


Na zdrowy rozum, "zasada pięciu sekund" brzmi absurdalnie, a najbardziej istotna wydaje się być czystość podłogi, na którą jedzenie upadło, a nie czas przez jaki leży. Okazuje się jednak, że zasada ta jest w pewnym sensie zgodna z prawdą. Profesor Anthony Hilton z Aston University Microbiology wraz z grupą studentów przeprowadził eksperyment polegający na badaniu ilości bakterii E. Coli i gronkowca złocistego na różnych rodzajach pokarmów: tostach, makaronie, biszkoptach i lepkich słodyczach, które rzucano na trzy różne powierzchnie i nastepnie podnoszono, zgodnie z "zasadą pięciu sekund".


Grupie udało się udowodnić, że ryzyko przeniesienia bakterii na jedzenie, które upadło na powierzchnie wewnątrz domu nie jest zbyt wysokie, przy czym najmniejsze zagrożenie niesie za sobą kontakt smakołyku z dywanem. Drewniane podłogi są nośnikiem największej ilości bakterii.


Oczywistym wydaje się fakt, że duże znaczenie w tym przypadku ma również struktura żywności - lepkie jedzenie "zbiera" bakterie prawie natychmiast, podczas gdy np. w przypadku biszkoptów proces ten trwał znacznie dłużej. Zespół pod przewodnictwem prof. Hiltona stwierdził również, że w pewnych warunkach czas kontaktu żywnosci z powierzchnią podłogi ma również znaczenie.


Przy okazji eksperymentu prof. Hilton przeprowadził ankietę, która pokazała jak ważna była jego praca. Spośród ankietowanych, aż 87% przyznało się, że spożywają jedzenie, które upadło na podłogę, trzymając sie przy tym wspomnianej zasady.


Przeprowadzone doświadczenie potwierdziło wyniki kilku innych badań, które również potwierdziły, że czas ekspozycji - po której pożywienie ulega skażeniu, uzależnione jest w znacznej mierze od rodzaju powierzchni na którą upadło.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj