Czy ziemniaki powinny być w diecie traktowane jako warzywa?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Istnieje wiele odmian ziemniaków i wszystkie różnią się między sobą rodzajem składników odżywczych. Każdy ziemniak jest dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Chociaż skórka ziemniaka zawiera około połowę jego zawartości błonnika, to większość innych składników odżywczych znajduje się wewnątrz bulwy.

 

Ziemniaki mają wśród dietetyków opinię „niezdrowych”, ponieważ białe ziemniaki są klasyfikowane jako posiadające wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że prowadzą one do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi – to z kolei powoduje wzmożone odczuwanie głodu wkrótce po spożyciu posiłku, czyli ryzyko przejadania się.

 

Problem stanowi jednak to, że indeks glikemiczny ziemniaków zależy od metody ich przygotowania. Pieczenie ziemniaków z dodatkiem oliwy z oliwek i spożywanie ich z białkiem w postaci kurczaka lub ryby może ograniczyć wzrost cukru we krwi. Co więcej, łączenie ze sobą różnych składników potraw może całkowicie zmienić ich indeks glikemiczny. 

Ziemniaki należą do warzyw skrobiowych, zajmując miejsce obok groszku i kukurydzy. Wraz z błonnikiem, witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami, ziemniaki są także źródłem węglowodanów skrobiowych. Mogą być alternatywą dla spożywania chleba, makaronu, ryżu lub kaszy. Nie powinno się jednak zastępować nimi innych rodzajów warzyw, na przykład zielonych (brokuły, szpinak) lub czerwonych i żółtych (pomidory, papryka).

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj