Czym jest osteoporoza i jak ją leczyć

Image

pixabay.com

Osteoporoza to stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania. Najczęściej występuje u kobiet po menopauzie.

[ibimage==15030==400naszerokosc==Oryginalny==self==null]

Kluczowym składnikiem w zapobieganiu tej przypadłości jest wapń - makroelement niezbędny w naszym organizmie, podstawowy budulec kości i zębów, ważny dla utrzymania prawidłowej mineralnej gęstości kości. W przyswajaniu wapnia decydującą rolę odgrywa witamina D, którą organizm potrafi sam produkować pod wpływem promieni słonecznych.

 

Osoby z osteoporozą często łamią kość promieniową, czyli nadgarstek, kość ramienną i szyjkę kości udowej. Najczęstsze jednak są złamania kręgów, tyle że połowa z nich jest bezobjawowa. Sygnałem jest obniżenie wzrostu a tzw. wdowi garb jest wynikiem złamania kręgów.

[ibimage==15031==400naszerokosc==Oryginalny==self==null]

Działania profilaktyczne

 Jedzmy jogurt. Standardowy kubek jogurtu (230-250 ml) zawiera 452 mg wapnia. Jeśli chcemy go posłodzić dodajemy łyżeczkę czarnej melasy: to kolejne 200 mg wapnia!

 

Do obiadu dodajmy zieleninę.

 W 100 g jarmużu jest aż 246 mg wapnia. Szpinak także jest bogatym źródłem tego pierwiastka, ale zawiera go w postaci trudniejszej do przyswojenia przez organizm, sporo wapnia jest także w fasoli (163 mg) a 100 gram natki pietruszki zawiera 193 mg wapnia.

 

Otwórzmy puszkę sardynek.

85 g mięsa tych tłustych ryb to 325 mg wapnia. Tuńczyka spróbujmy zastąpić właśnie sardynkami: różnica w smaku jest niewielka, a zawierają one znacznie więcej wapnia.

 

Pijmy sok pomarańczowy, który jest bogatym źródłem minerału potrzebnego kościom. Szklanka soku pomarańczowego z dodatkiem wapnia i witaminy D to 330 mg tego pierwiastka i 45 jednostek witaminy.

 

Jedzmy sery białe, miękkie, niskotłuszczowe; 100g sera białego to 334 mg wapnia. Zaleca się spożywanie serwatki będącej źródłem dużej ilości przyswajalnego wapnia.

 

Zróbmy leczniczy koktail: miksujemy 1 banana, 1 szklankę mleka, 1/2 szklanki truskawek i łyżkę brązowego cukru — ten pyszny napój zawiera ok. 500 mg wapnia.

 

Zwiększmy także aktywność fizyczną. Biegi, spacery, jazda na rowerze i pływanie chronią przed ryzykiem rozwoju osteoporozy i złamaniami.

 

 

Ocena

Brak głosów
0
0
Brak głosów.

Bzdury głupotą poganiane

jak można tak nieudolnie kłamać???

Wapń z mleka i przetworów mlecznych wchodzi w całe ciało, a nie w kości

Mleko jest trujące. Dodatkowo powoduje zaśluzowienie ciała

Na osteoporoze pomaga suplementacja D3 (nawet w tzw słoneczne dni) najlepiej firmy Vitrium. Rozpuszczona w oleju krokoszowym.

I do tego KONIECZNIE  ! !!  witamina K2MK7. czyli w skrócie K2

Puszkowane przetwory są bezwartościowe. Maja praktycznie zero energii. Czyli jedzenie ich osłabia ciało.

Sok pomarańczowy (pewnie z kartonika...) jest stabilizowany pyłem teflonowym, sztucznie barwiony i najczęściej dosładzany.  Barwienie najłatwiej sprawdzić bawełnianą białą nitką. Zanurzona w sku zabarwia się trwale i żadne  płukanie jej nie wybieli. Po zamoczeniu w prawdziwym soku nitkę daję się wypłukac do białej barwy.

Wdowi garb bierze się z nieprawidłowej pozycji chodzenia. Z wleczenia tyłka za sobą. Przesuniecie kręgów szyjnych  spowodowane jest nadmiernym napięciem mięśni dźwigaczy łopatki.

Wszystkie kości się łamią. NIE MA bezobjawowych złamań kręgów. Boli jak jasna ch***.

Na osteoporoze ma wpływ zakwaszenie ciała. Ciało próbuje się odkwasić wyciagając wapń z kości. A także kumulacja fluoru z pasty do zębów. Fluor wypiera wapń z kości i jod z tarczycy.

Cukier, niezależnie od pochodzenia, pozbawia ciało wiele mikroelementów pottzebnych do jego strawienia.

Więcej mi się pisac nie chce..... ręce i nie tylko opadają...

 

 

0
0
Brak głosów.

Dodaj komentarz

Treść tego pola jest prywatna i nie będzie udostępniana publicznie.