Czym są złogi pokarmowe i jak się ich pozbyć?

Kategorie: 

http://www.freeimages.com/

Złogi pokarmowe, to przede wszystkim wynik złego odżywania. Są to zalegające resztki pokarmowe w naszych jelitach, które powodują wszelakie dyskomforty żywieniowe, np. zgagę, zaparcia, nadwagę, choroby jelit, wzdęcia. Dodatkowo uniemożliwiają właściwe wchłanianie się wartości pokarmowych poprzez ścianki jelit, ponieważ zwyczajnie je zasłaniają. Dlatego nawet jedząc bardzo zdrowo, możemy nie odczuwać żadnej zmiany w naszym samopoczuciu, dopóki dokładnie nie oczyścimy naszego organizmu.

 

W jelitach znajduje się ich średnio około 5-7 kg. Jednak gdy mamy do czynienia z osobą, która odżywia się bardzo niezdrowo, tj. nie dostarcza wystarczającej ilości błonnika do organizmu oraz je wysoce przetworzone pożywienie, wtedy złogi potrafią ważyć nawet kilkanaście kilogramów!

Złogów nie da się wykluczyć całkowicie, ale za pomocą naszej diety możemy zdecydowanie je ograniczyć. Przede wszystkim powinniśmy spożywać małe, ale częste posiłki w równych odstępach czasu. Ważną rolę w naszym żywieniu powinien odgrywać błonnik pokarmowy, który dodatkowo musimy popijać dużą ilością wody, by nie powodował zaparć. Źródłem błonnika jest przede wszystkim wysokiej jakości pieczywo z ciemnych mąk, np. gryczanej. Błonnik znajdziemy również w orzechach włoskich, czarnej porzeczce, brązowym ryżu, górskich płatkach owsianych.

Nasz błonnik powinien zawierać celulozę, ligninę oraz hemicelulozę. Dlatego pieczywo, na które się decydujemy powinno być z mąki jak najmniej oczyszczonej, dodatkowo najlepiej z jej różnych rodzajów. Błonnik można kupować też w aptekach lub w sklepach ze zdrową żywnością i przyjmować go np. w postaci tabletek, czy proszków rozpuszczanych w wodzie.

 

 

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)

Komentarze

Skomentuj