Dieta bezglutenowa może zwiększyć ryzyko wystąpienia zawału serca u osób nieobjętych celiakią
Image
Ludzie, którzy nie są dotknięci celiakią, charakteryzującą się nadwrażliwością na gluten (mieszanki białek roślinnych, występujących w ziarnach niektórych zbóż np. w pszenicy, życie i jęczmieniu), a stosują popularną obecnie dietę bez zawartości glutenu są bardziej narażeni na atak serca.
To odkrycie zainicjowało grono badaczy z Columbia University Medical Center and Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School. Naukowcy przyjrzeli się dokładnie danym dotyczącym szczegółowego kwestionariusza żywieniowego prowadzonego u ponad 100 000 amerykańskich lekarzy, niemających kłopotów z sercem. Ankieta żywieniowa była prowadzona od 1986 r. i aktualizowano ją do 2010 r.
Formularz ankietowy dostarczył naukowcom informacje na temat przyjmowania przez uczestników glutenu. Podzielili oni ich na 5 grup (od najmniejszego spożycia glutenu po jego największą ilość), by ostatecznie obliczyć prawdopodobieństwo pojawienia się ataku serca w ciągu około 26 lat.
Wyniki ujawniły, że u grupy ludzi z dużą zawartością glutenu mają podobny wskaźnik ryzyka ataku serca co ci, którzy byli w grupie z małą zawartością protein. Stwierdzono jednak, że osoby, które z wyboru unikają spożywania glutenu, a nie z przymusu (jak u ludzi chorych na celiakię) narażają się na większe problemy z układem sercowo-naczyniowym.
Lekarze oznajmili, że dieta uboga w gluten jest szkodliwa dla zdrowia. Przyczyną jest to, że ludzie spożywają wtedy wysoką ilość rafinowanych ziaren, ale nie dostarczają oni organizmowi pełnych ziaren bogatych w błonnik, który jest związany z obniżeniem ryzyka powstania ataku serca.
"Dla większości ludzi nie mających problemów z tolerancją glutenu, ograniczenie jego spożycia, by polepszyć ogólne zdrowie nie jest prawdopodobnie korzystną strategią"
– mówi Andrew Chan, jeden z badaczy eksperymentu
Ocena
- Dodaj komentarz
- 533 widoki
Dlatego warto zwracać uwagę
Dlatego warto zwracać uwagę na to co jemy, nie ważne czy jesteśmy uczuelni na gluetn czy nne składniki czy nie. Sama nie mam na to czasu, dlatego korzystam z cateringu dietetycznego. Jest wiele firm oferujących tego typu usługi, ja korzystam i cieszę się zdrowymi posiłkami każdego dnia. Chociaż nie powiem, że czasem kusi aby coś podjeść :) Taki catering zazwyczaj ma w ofercie posiłki dla wegetarian lub chorych na cekalię, dlatego warto spróbować.