Dieta bezmleczna może stanowić zagrożenie dla zdrowia kości

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Mleko oraz jego pochodne, na przykład sery i jogurty, są ważnym źródłem wapnia dla mocnych kości. Diety eliminujące nabiał mogą być szczególnie niebezpieczne dla stanu kości młodych ludzi. Unikanie nabiału może być zdrowe, jeśli wystarczające ilości wapnia są spożywane z innych źródeł pokarmowych, na przykład orzechów, nasion oraz ryb.

 

Dieta w okresie wczesnej dorosłości jest niezwykle ważna, ponieważ w momencie dobiegania wieku 30 lat jest już za późno na odwrócenie szkód spowodowanych przez niepełnowartościową dietę, a także niedobory substancji odżywczych, które są budulcem kości.

 

Dla osoby dorosłej dzienna dawka spożycia wapnia wynosi 700 mg, jednak młodzież w wieku od 11 do 18 lat potrzebuje go do 1000 mg. Tymczasem badania dietetyczne donoszą, że młodzi ludzie często spożywają mniej niż 400 mg dziennie.



Zalecane poziomy można osiągnąć poprzez spożywanie trzech porcji nabiału dziennie, na przykład mleka, jogurtu oraz sera. Mogą być to także zielone warzywa liściaste, kasze, nasiona, łosoś, konserwy rybne, brokuły oraz fasola.

 

Po 50 roku życia połowa kobiet i jeden na pięciu mężczyzn odczuwa rozwijającą się osteoporozę, która powoduje kruchość kości. Warto dodać, że palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej oraz spożywanie słodkich napojów gazowanych jest dodatkowym, szkodliwym czynnikiem dla stanu zdrowia kości.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Portret użytkownika erertttyyu

Mam wrażenie że według

Mam wrażenie że według niektórych wapń to biała ciecz którą daje karton.Goryle które jędzą prawie tylko rośliny mają ogromne kości i mięśnie które podniosą nawet tone.Dajcie spokój z tym mlekiem.

0
0
Portret użytkownika NieTwojBiznes

Artykuł sponsorowany przez

Artykuł sponsorowany przez podupadający przemysł mleczarski? A tak bardziej konkretnie. Ludzie nie powinni jeść mleka ktore nie pochodzi od tego samego gatunku ponieważ powoduje choroby. Ba, nawet udowodnili że osoby które spożywają nabiał maja większe stężenie IGF4 które sprzyja powstawaniu raka. Polecam stronę na YouTube dr Gregera nutritionFacts.org gdzie czyta autentyczne badania naukowe na temat odżywiania. Dodam, że to przede wszystkim nabiał powoduje osteoporoze ponieważ spożywanie nabiału jest bardzo kwasotworcze. Żeby organizm mógł wrócić do normalnego ph (mówimy tutaj generalnie, a nie o konkretnych organach), musi zużyć własne zasadowe minerały by unieszkodliwić ten kwas! 

0
0

Skomentuj