Dieta błonnikowa zmniejsza oporność bakterii na antybiotyki

Kategorie: 

Źródło: Wikipedia

Oporność na leki przeciwbakteryjne pozostaje wiodącym problemem współczesnej medycyny, znacznie zwiększającym ryzyko zgonu. Nowe badanie wykazało, że można zmniejszyć ryzyko niebezpiecznego stanu za pomocą żywienia, tj. diety z wystarczającą ilością błonnika i minimalną ilością mięsa.

 

Naukowcy z USA odkryli związek między błonnikiem a zmniejszonym ryzykiem rozwoju oporności bakterii na antybiotyki. Według najnowszych danych problem ten przewyższył już AIDS i malarię pod względem śmiertelności, więc naukowcy starają się znaleźć proste i skuteczne sposoby, aby temu zapobiec. Oczywiście głównym narzędziem pozostaje ściśle kontrolowane przyjmowanie leków, ale teraz korzyści płynące ze zróżnicowanej diety roślinnej są oczywiste.

 

Obserwacje wykazały, że dieta zawierająca co najmniej 8–10 g błonnika rozpuszczalnego dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia oporności. Wnioski opierają się na powiązaniu genów oporności na antybiotyki i diety zdrowych ludzi. Eksperci odkryli, że bardziej zróżnicowana, niskobiałkowa dieta roślinna (zwłaszcza wołowina i wieprzowina) była istotnie skorelowana z niższymi poziomami tych genów.

 

Tymczasem to różnorodność źródeł błonnika rozpuszczalnego, a nie ilość białka zwierzęcego w diecie, była głównym znakiem pozytywnego związku. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w jęczmieniu, owsie, roślinach strączkowych, nasionach, orzechach, a także warzywach, owocach i jagodach.

 

„Wyniki oznaczają, że nasza dieta może być rozwiązaniem zmniejszającym oporność na antybiotyki” – powiedziała autorka badania Danielle Lemay.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj