Kategorie:
Błonnik stanowi kluczowy element zdrowej diety – stale dowiadujemy się o jego coraz to nowszych właściwościach zdrowotnych. Przykładem mogą być najnowsze badania, które donoszą, że regularne spożywanie błonnika może opóźnić starzenie się mózgu.
Żywność bogata w błonnik to przede wszystkim owoce, warzywa, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. Zdaniem naukowców spożywanie błonnika wyzwala produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają silne właściwości przeciwzapalne. To główny wniosek badania, które zostało opublikowane w czasopiśmie naukowym Frontiers in Immunology.
Starzenie się mózgu wraz z wiekiem to przede wszystkim skutek przewlekłych stanów zapalnych. W ich wyniku pojawiają się problemy z pamięcią i ogólne pogorszenie się funkcji poznawczych u osób w podeszłym wieku. Badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wytwarzane w okrężnicy, gdy bakterie fermentują błonnik w jelitach, mogą spowolnić proces starzenia się mózgu. Jednak dokładne mechanizmy za tym stojące nie są dla nas jeszcze do końca zrozumiałe.
Drugim ciekawym odkryciem dokonanym przez naukowców jest fakt, że tylko stare myszy doświadczały stanów zapalnych jelit w wyniku diety ubogiej w błonnik. Problem ten nie występował u młodych gryzoni, mimo stosowania identycznego pokarmu. Jak można się domyślić, zmiana diety na zdrowszą przyniosła u starych zwierząt pożądane rezultaty – stany zapalne zostały zażegnane.
Wyniki badań dostarczają niezaprzeczalnych wniosków na temat tego, że dieta ma wpływ nie tylko na pracę naszego układu pokarmowego, ale także na cały nasz organizm, włączając w to tak istotny narząd, jak mózg. Szczególnie w przypadku osób starszych warto zwracać uwagę na to, co konsumuje się na codzień. Brak wystarczającej ilości błonnika w diecie może mieć negatywne konsekwencje nie tylko dla naszego samopoczucia i zdrowia, ale także wobec tego, jak radzimy sobie w życiu.
Komentarze
Skomentuj