Dieta bogata w grzyby pozwala na uniknięcie demencji i Alzhaimera

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

W najnowszym badaniu zauważono korzyści ze spożycia grzybów. Stwierdzono, że konsumpcja grzybów ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Alzhaimera oraz demencji, ktora wbrew niektórym potocznym opiniom nie jest normalnym objawem procesów starzenia się.

 

Do zweryfikowania tych wniosków wykorzystano 11 różnych rodzajów grzybów. Naukowcy zauważyli ich znaczenie we wzmocnieniu szarych komórek dzięki wzroście produkcji NGF – czynniku wzrostu komórek nerwowych. Wyniki tych badań pozwoliły ustalić, że grzyby "mogą pełnić funkcję zapobiegawczą rozwój choroby Alzhaimera". 

"Regularne spożycie grzybów mogą zredukować lub opóźnić rozwój zwyrodnień układu nerwowego, związanych z wiekiem" – mówi profesor Vikineswary Sabaratnam z Malaya University w stolicy Malezji, Kuala Ampur.

"Są natomiast gwarantowane dalsze obszerne kliniczne próby na ludziach i zwierzątach, które mogą doprowadzić do powstania żywności funkcjonalnej lub nowych leków terapeutycznych, w celu zapobiegania lub złagodzenia skutków chorób zwyrodnieniowych ośrodkowego układu nerwowego” – dodaje.

Naukowcy oznajmili, że dzięki eksperymentom na gryzoniach i ludziach wytworzono "liczbę jadalnych grzybów", zawierających rzadkie związki, które są dobre dla mózgu.

 

Jeden z nich – H. erinaceus, potocznie zwanym Lwią Grzywą zawiera związki, oddziałujące na poprawę łagodnego upośledzenia zdolności poznawczych, które mogą prowadzić do demencji u 50 i 80-latków. Inny grzyb –  Cordyceps, dostał wysoką notę za swe właściwości przeciwzapalne. Może on powstrzymać utratę pamięci poprzez ochronę komórek nerwowych. Grzyby Reishi są zaś uważane za odpowiedzialne doskonaleniu funkcji poznawczych.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj