Kategorie:
Wysokotłuszczowa i wysokowęglowodanowa dieta może powodować szkodliwą akumulację tłuszczu w wątrobie, która może być nieodwracalna nawet po zmianie nawyków żywieniowych. Nowe badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Weill Cornell Medicine i Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
Badacze opracowali nanoczujnik, który może wykrywać tłuszcz gromadzący się w wątrobie. Użyli oni czujnika do oceny wpływu diety bogatej w tłuszcze oraz cukry na wątroby myszy. Następnie oceniono stan zdrowia, gdy myszy wróciły do zbilansowanej diety. Naukowcy odkryli, że po czasie ilość tłuszczu w wątrobie zmniejsza się, jednak nie powraca ona do pierwotnego stanu.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby dotyka do 30 procent ludzi w Stanach Zjednoczonych, gdzie dieta o wysokiej zawartości cukru oraz tłuszczu jest powszechna. Schorzenie może rozwinąć się w zapalenie wątroby, a nawet nowotwór.
Obecne narzędzia diagnostyczne, takie jak ultrasonografia lub rezonans magnetyczny, mogą pomóc w identyfikacji chorób wątroby, jednak metody te dostarczają jedynie ogólnych informacji. Nanoczujnik jest pierwszym nieinwazyjnym urządzeniem, które wykrywa tłuszcz w lizosomach komórek wątroby.
Oprócz diagnozowania, nanoczujniki mogą pomóc w przyspieszeniu badań nad leczeniem stłuszczenia wątroby.
Skomentuj