Dieta bogata w zielone warzywa chroni przed schizofrenią
Image
Spożywanie zielonych warzyw liściastych może chronić przed schizofrenią oraz epizodami psychotycznymi. Badacze porównali wyniki trzech niezależnych badań, które jednoznacznie wskazują na niezwykłe działanie tej grupy warzyw.
Profesor Akira Sawa z Johns Hopkins University przeprowadził badanie rezonansem magnetycznym 81 osób, które doświadczyły pierwszego epizodu psychotycznego w ciągu ostatnich dwóch lat. Naukowiec porównał wyniki z badaniami grupy kontrolnej i doszedł do wniosku, że różnica polega na różnym poziomie glutaminianu niezbędnego do komunikacji między komórkami mózgowymi.
Różnica wynosiła zaledwie 4%, jednak statystyki pokazały, że miała ona znaczenie, szczególnie w świetle wcześniejszych prac wiążących niedobór glutaminianu z depresją i schizofrenią. Niższe poziomy glutationu, większej cząsteczki częściowo złożonej z glutaminianu, znaleziono w dwóch innych obszarach mózgu.
Aby zbadać rolę tych dwóch cząsteczek, Sawa podał szczurom laboratoryjnym lek, który zakłóca przemianę glutaminianu w glutation. Procesy zachodzące między komórkami mózgu przypominały nadmierne pobudzenie mózgu obserwowane u osób ze schizofrenią.
Naukowiec postanowił znaleźć lek o przeciwnych skutkach niż podana szczurom sulfoksymina L-butioniny. Odpowiednim kandydatem okazał się sulforafan, który otrzymuje się głównie z zielonych warzyw liściastych.
Współautor badania, profesor Thomas Sedlak, potwierdził, że schizofrenia może być związana z niskimi rezerwami glutationu i wyraził nadzieję, że dieta wysokosulfafanowa może mieć działanie ochronne, podobnie jak odpowiednia dieta pomaga zapobiegać chorobom serca.
Ocena
- 682 widoki
Dodaj komentarz