Kategorie:
Długofalowe badania na makakach wykazały, że ograniczenie kaloryczności ich diety wydłużyło ich życie o około trzy lata względem normy, co można przełożyć na około dziewięć lat życia ludzi.
W badaniach wykazano, że ograniczenie kalorii przedłuża żywotność zwierząt laboratoryjnych takich jak robaki, muchy oraz myszy. Skłoniło to kilka tysięcy ludzi do ograniczenia spożywanych kalorii do wartości 1500 dziennie. Póki co stwierdzono istnienie pewnych dowodow, że ludzie ci mają lepszy poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.
Cztery małpy, który rozpoczęły dietę jako dorosłe osobniki, dożyły ponad 40 lat, przebijając wszystkie odnotowane rekordy w wieku dożytym przez makaki. U kolejnych zwierząt wykazano także niższą zachorowalność na choroby serca oraz raka.
Jednak jeden z badaczy, Brian Delaney, zwraca uwagę na fakt, że dieta prowadzona u małp dała o wiele skromniejsze efekty, niż u myszy, które żyły do 50 % dłużej niż normalnie. Trudno więc przewidzieć jakikolwiek efekt u ludzi. Naukowiec praktykuje ograniczenie kalorii od 24 lat, wymaga to precyzyjnego planowania każdego posiłku. Można liczyć się także ze skutkami ubocznymi diety, do których zalicza się uczucie zimna oraz zmniejszone libido.
Komentarze
Skomentuj