Dietetycy poinformowali co należy jeść, aby bez problemów zajść w ciążę
Image
Kapusta warzywna brukelska - popularnie zwana brukselką, nie cieszy się zbytnią popularnością - głównie przez swój gorzkawy smak i nieprzyjemny aromat. Jednak, jak podaje Daily Mail - lekarze z Harley Street Fertility Clinic odkryli, że jest ona ratunkiem dla par, które przez lata bezskutecznie starają się o dziecko.
Jak podają statystyki, grudzień jest najbardziej płodnym miesiącem roku, gdyż około 9% wszystkich poczęć ma miejsce w okolicach Bożego Narodzenia. Spotkania rodzinne, wyciszenie, alkohol, świąteczna atmosfera - to wszystko wpływa na ilość poczęć w tym miesiącu, jednak równie ważną rolę pełni utrzymywana przez przyszłych rodziców dieta.
Dietetyk Niameh Savidis podkreśla znaczenie konsumpcji brukselki dla podwyższenia szans na poczęcie dziecka. Wynika to z faktu, że warzywo to jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny, aby poprawić płodność kobiet i mężczyzn. Witaminy zawarte w brukselce poprawiają jakość męskiego nasienia, zwiększając szanse przeżycia plemników wewnątrz kobiecej macicy. Jedną z najważniejszych zalet brukselki jest jej zdolność do minimalizowania ryzyka poronień i wad rozwojowych u poczętych dzieci.
Brukselka zawiera również składniki odżywcze, które pomagają kobietom kontrolować poziom estrogenów w organizmie. Posiada ona zdolność do wiązania estrogenów pochodzących z zewnątrz , tj. hormony i pestycydy zawarte w mięsie i produktach mlecznych, pomagając "zagospodarować" nadwyżkę, co bezpośrednio wpływa na zwiększenie płodności. Naukowcy twierdzą również, że brukselka obniża także poziom cholesterolu we krwi i ma właściwości przeciwzapalne.
Ocena
- 3552 widoki
Dodaj komentarz