Dietetyczne napoje zwiększają ryzyko udaru u kobiet

Image

Źródło: pixabay.com

Według najnowszych badań American Heart Association i American Stroke Association, spożywanie dietetycznych napojów bez cukru może przyczyniać się do częstszego występowania udarów. W badaniu wzięło udział ponad 80 tys. kobiet, które były monitorowane przez prawie 12 lat.

 

Badanie wykazało, że picie dwóch lub więcej rodzajów sztucznie słodzonych napojów dziennie wiąże się z wyższym ryzykiem udaru u kobiet w wieku powyżej 50 lat. Ryzyko dotyczy przede wszystkim kobiet z nadwagą, Afroamerykanek oraz kobiet, które nie posiadają historii chorób serca.

Image

Ponad 31% badanych było bardziej narażonych na udar niedokrwienny, 29% częściej cierpiało na choroby serca, a 16% doświadczyło przedwczesnej śmierci. Badacze twierdzą, że osoby otyłe lub osoby odżywiające się nieodpowiednio, częściej piją sztucznie słodzone napoje dietetyczne.

 

Chociaż naukowcy odkryli powiązanie między napojami a udarem mózgu i chorobą serca, w badaniu nie wyróżniono konkretnych rodzajów sztucznie słodzonych napojów i nie można stwierdzić, które składniki są szkodliwe dla zdrowia. Badacze apelują jednak, aby unikać dietetycznych napojów w swojej diecie.

 

Ocena: