Diety bogate w błonnik pomagają w ochronie przed alergiami pokarmowymi

Kategorie: 

https://pixabay.com/pl/b%C5%82onnik-pomara%C5%84cze-zdrowa-dieta-184453/

Część z popularnych alergenów pokarmowych znajduje się w nabiale, pszenicy, orzeszkach ziemnych i skorupiakach. Alergie pokarmowe mogą pogorszyć jakość życia ludzi, którzy cierpiąc z ich powodu, codziennie muszą podejmować decyzje związane z odpowiednią dietą. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie żywności o wysokiej zawartości błonnika, może pomóc zmniejszyć alergie pokarmowe i ich nieprzyjemne skutki uboczne.

 

 

Badania przeprowadzone na myszach pokazały, że rozwój i uporczywość alergii pokarmowych są bezpośrednio związane z bakteriami jelitowymi. Bakterie te w obecności błonnika uwalniają konkretne kwasy tłuszczowe, w pozytywny sposób zmieniając układ odpornościowy i zmniejszając reakcje alergiczne. Wyniki badań, opublikowane w the Cells Report journal, wykazały, że u myszy otrzymujących typową dietę ze średnią ilością błonnika, nasilenie reakcji alergicznych wywołanych przez orzechy, było większe niż u myszy karmionych dietą bogatą w błonnik.

Bakterie jelitowe rozkładają błonnik do kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach. Kwasy wiążą komórki T i wspierają system immunologiczny poprzez regulowanie stanu zapalnego jelita. Pożyteczne bakterie jelitowe rozwijają się w obecności włókien, co sprzyja zdrowemu wzrostowi regulatorowych limfocytów T. Wynikiem tego jest zmniejszenie reakcji alergicznych. Te odkrycia doprowadziły badaczy do wniosku, że zwiększenie liczby alergii pokarmowych w ostatnich latach jest związane z dietą i mikrobiologią jelit. Wcześniejsze teorie obwiniały drobnoustroje występujące w środowisku, te wyniki badań wykazują, że niedobór błonnika w jelitach jest ważnym elementem w wielu przypadkach alergii.

Współczesna dieta charakteryzuje się znacznie wyższą zawartością cukru i tłuszczów oraz niską zawartością błonnika. Dieta bogata w błonnik wiąże się z licznymi korzyściami dla zdrowia – regulacją poziomu cukru we krwi, zdrowiem serca, zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu, zdrowiem jelita grubego oraz kontrolą wagi. Istnieje wiele smacznych i pożywnych bogatych w błonnik pokarmów. Fasola i rośliny strączkowe to doskonały wybór, podobnie jak awokado, brokuły, brukselka, karczochy, dynia i rzepa. Azjatyckie gruszki, maliny, jeżyny, kokosy i figi są doskonałym źródłem błonnika z owoców. Orzechy włoskie, migdały i siemię lniane dostarczają błonnika oraz zdrowych kwasów omega-3.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj