Dlaczego chipsy i frytki mogą być rakotwórcze?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Najnowsze badania wykazały, że uwielbiane przez wszystkich chipsy, frytki, a także tosty mogą powodować nowotwory. Wszystko za sprawą akrylamidu, który jest wytwarzany, gdy produkty bogate w skrobię ogrzewa się do wysokich temperatur, na ogół powyżej 120 stopni Celsjusza.

 

Pieczenie, smażenie i opiekanie ziemniaków, które nadaje im charakterystyczny, brązowy kolor oraz walory smakowe, może wiązać się z ryzykiem wystąpienia raka. Konsumowany akrylamid przekształca się w glycidamid, który wiąże się z DNA i wywołuje mutacje.

Podczas badań na zwierzętach stwierdzono, że im więcej akrylamidu jest konsumowane, tym wyższe ryzyko wystąpienia nowotworu, zakłada się że u ludzi reakcja jest taka sama. Ludziom sugeruje się obecnie jedynie gotowanie ziemniaków, a chleb powinien być kupowany jedynie delikatnie rumiany.

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z istnienia akrylamidu. W Wielkiej Brytanii powstała już kampania żywnościowa, uświadamiająca problem oraz podsuwająca rozwiązania, jak zmniejszyć konsumpcję węglowodanów skrobiowych. Współpracuje się również z przemysłem w celu obniżenia zawartości akrylamidu w przetworzonej żywności, na przykład chipsach, ciastkach, krakersach oraz kawie.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj