Dlaczego należy myć owoce i warzywa?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Chociaż większość ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że należy odpowiednio obchodzić z produktami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego, znacznie mniejszą uwagę przykładamy do mycia owoców i warzyw. Warto zatem zdawać sobie sprawę z tego, że one również mogą przenosić szkodliwe dla zdrowia zarazki.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) szacuje, że każdego roku około 48 mln ludzi choruje z powodu spożycia skażonej żywności. W ostatnich latach szczególnie nasiliły się zakażenia bakteriami, które występują na melonach, sałacie, pomidorach i szpinaku. Spożywający je ludzie, którzy uprzednio nie umyli owoców lub warzyw, często chorują na tyle poważnie, że wymagają hospitalizacji.

Niezależnie od tego, czy dany owoc lub warzywo chcemy spożyć na surowo, czy też go ugotować, najpierw powinniśmy dokładnie go umyć. Pozbywamy się w ten sposób dwóch głównych zagrożeń: bakterii oraz pestycydów (mogą one znajdować się np. na ogórkach, cebuli, groszku czy szparagach). Najczęściej występujące bakterie to przede wszystkim Salmonella, E. coli oraz Listeria monocytogenes.

Na negatywne skutki spożycia niemytej żywności w szczególności narażone są:

  • dzieci poniżej 5. roku życia,
  • kobiety w ciąży,
  • osoby powyżej 65. roku życia,
  • osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Najczęstsze symptomy chorobowe to:

  • skurcze żołądka,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • ból głowy,
  • ból mięśni.

Zakażenie bakteryjne Listeria monocytogenes powoduje dodatkowo:

  • sztywność karku,
  • splątanie myśli,
  • utratę wagi,
  • drgawki.

Podstawowe zalecenia dotyczące właściwej higieny spożywania owoców i warzyw to przede wszystkim:

  • mycie rąk przed i po przygotowaniu posiłku,
  • odcinanie i wyrzucanie uszkodzonych elementów owoców i warzyw,
  • mycie warzyw i owoców przed ich obraniem,
  • mycie owoców i warzyw wyłącznie przy użyciu wody,
  • osuszanie warzyw i owoców po myciu za pomocą czystego ręcznika,
  • stosowanie osobnej deski do krojenia surowego mięsa,
  • usuwanie zewnętrznych liści kapusty i sałaty,
  • świeże, łatwopsujące się produkty należy przechowywać w lodówce w temperaturze poniżej 4 stopni Celsjusza

Nie jest konieczne mycie tych pokarmów, które zostały oznaczone na opakowaniu jako umyte.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj