Dlaczego warto dodać mango do swojej diety?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Mango jest owocem, który cieszy się popularnością na całym świecie, ze względu na jego aromatyczny, słodki smak oraz przyjemną konsystencję. Jest popularnym składnikiem deserów oraz koktajli egzotycznych. Warto jednak wiedzieć, że istnieje ponad 120 podgatunków mango, z których każde ma odrobinę inny smak oraz aromat, a także kolor i kształt. Co więcej, mango posiada szereg prozdrowotnych witamin oraz składników, których spożywanie może skutkować lepszym zdrowiem.

 

W mango występuje glikozyd, którego udowodniono działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, a nawet przeciwcukrzycowe i zapobiegające rozwojowi miażdżycy.

 

Oprócz tego owoc ten jest źródłem wielu witamin, antyoksydantów oraz błonnika. Jedna filiżanka mango zawiera około 100 kalorii, 3 g błonnika, 8 g białka, 28 g węglowodanów, 257 mg potasu, 8 mg witaminy E, 1262 j.m. witaminy A, 2 mg miedzi, 2 mg witaminy B6, 9 mg witaminy K, 46 mg witaminy C oraz 1 mg kwasu foliowego.

Wśród antyoksydantów zawartych w mango znajdują się: beta-karoten, zeaksantyna, astragalin, kwercetyna, żelazo, magnez oraz wapń.

 

Badania wykazały, że spożywanie mango wspiera funkcjonowanie organizmu podczas cukrzycy, obniżając poziom cukru we krwi. Owoc może również obniżać wysokie ciśnienie krwi, a także chronić wzrok, wspierać zdrowie kości, obniżać ryzyko chorób serca, zwiększać odporność organizmu i zapobiegać anemii.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj