Dlaczego warto spożywać biotynę i w jakich produktach ją znajdziemy?
Image

Biotyna, inaczej witamina B-7, jest rozpuszczalna w wodzie. To niezbędny składnik odżywczy, który pomaga w metabolizowaniu węglowodanów, tłuszczu oraz białka. Biotyna odgrywa ważną rolę w regulacji ekspresji genów oraz w sygnalizacji komórkowej przez co jest bardzo potrzebna kobietom w ciąży i ich rozwijających się dzieciom. Dzięki tej witaminie mamy także zdrowe włosy, paznokcie oraz skórę.
Biotyna jest rozpuszczalna w wodzie i nie jest magazynowana przez organizm. Możemy ją uzyskać dzięki pożytecznym bakteriom jelitowym, suplementom diety, a także za pośrednictwem spożywania określonych produktów spożywczych.
Dzienne zapotrzebowanie na biotynę u osoby dorosłej wynosi 30 mikrogramów, a dla kobiet karmiących piersią jest to nawet 35 mikrogramów. Wskazany składnik odżywczy znajdziemy przede wszystkim w pokarmach takich, jak:
- Wątróbka
Ponieważ większość biotyny trafia do wątroby, jedzenie wątróbki jest jednym z najprostszych sposobów na zwiększenie zawartości biotyny w naszej diecie. Już 85 g produktu zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na biotynę. Śladowe ilości biotyny znajdziemy także w wszelkiego rodzaju mięsie.
- Żółtka jaj
Spożycie jednego gotowanego jajka dostarczy do naszego organizmu około 10 mikrogramów biotyny. Dotyczy to jedynie jaj gotowanych, ponieważ jakakolwiek odmienna forma ich spożycia wiążę biotynę z inną substancją, awidyną, a witamina nie jest już zdatna do wchłonięcia przez przewód pokarmowy.
- Drożdże
Drożdże spożywcze również są doskonałym źródłem biotyny. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że 7 g drożdży dostarcza do organizmu od 1,4 do 14 mikrogramów biotyny. W tym przypadku różnica wynika z tego, że drożdże aktywne zawierają więcej biotyny od drożdży nieaktywnych.
- Orzechy i nasiona
Wiele orzechów oraz nasion zawiera w sobie stosunkowo dużą wartość cennej biotyny. Przykładowo ¼ szklanki migdałów dostarcza do naszego organizmu 1,5 mikrogramów, a ¼ ziaren słonecznika już 2,6 mikrogramów biotyny.
- Łosoś
Tłusta ryba, która jest znana ze swojego bogactwa kwasów tłuszczowych omega-3, posiada także inne wartościowe składniki odżywcze. 85 g łososia odpowiada około 5 mikrogramom biotyny.
- Nabiał
Mleko, sery oraz jogurty także zawierają biotynę. Co ciekawe, w badaniach udowodniono, że sery pleśniowe oraz sery typu camembert posiadają najwięcej tej witaminy.
- Awokado
Awokado to prawdziwa bomba odżywcza, nic więc dziwnego, że znajdziemy w nim także witaminę B-7. Cały owoc zawiera od 2 do 6 mikrogramów biotyny.
- Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki należą do warzyw, które zawierają najwyższe stężenie biotyny. Pół szklanki gotowanych słodkich ziemniaków odpowiada około 2,4 mikrogramom biotyny.
- Kalafior
Jedna szklanka surowego kalafiora to około 4 mikrogramy biotyny. W tym przypadku ważne jest jednak to, żeby kalafior nie był poddawany obróbce termicznej. Surowe warzywo doskonale sprawdzi się w sałatce.
- Dodaj komentarz
- 973 widoki