Duże spożycie soli może zwiększać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Naukowcy z Yale zidentyfikowali wysokie stężenie soli w organizmie jako jeden z czynników, przyczyniających się do rozwoju stwardnienia rozsianego. W nowym badaniu, opublikowanym 29 października w czasopiśmie Nature Immunology, opisują oni, w jaki sposób sól może wyzwalać potencjalnie zaburzenia autoimmunologiczne.

 

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba ośrodkowego układu nerwowego. Do tej pory nie zidentyfikowano bezpośredniej przyczyny choroby. Składają się na nią czynniki środowiskowe, a także genetyczne.

 

Główny autor badań, Tomokazu Sumida twierdzi, że komórki znajdujące się w środowisku o wysokiej zawartości soli wykazują aktywację beta-kateniny. Aktywacja tego białka ma również związek z rozwojem nowotworów i może wywoływać stan zapalny.

Uważa się, że ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego jest w dużej mierze zależne od czynników środowiskowych. Nie tylko wysokie spożycie soli może zwiększać ryzyko zachorowania. Inne czynniki ryzyka to m. in. niedobór witaminy D, palenie, a także otyłość.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj