Dwa posiłki rybne w tygodniu zapobiegają nawrotom chorób serca

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Analiza kilku dużych badań z udziałem pacjentów z ponad sześćdziesiąt krajów na całym świecie wykazała, że regularne spożywanie tłustych ryb pomaga w zapobieganiu chorobom sercowo -naczyniowym u osób z grupy ryzyka, zwłaszcza tych, które miały wcześniej udar i inne choroby serca.

 

Kluczowym składnikiem są kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak wykazały badania, są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, takich jak zawały serca i udary. U osób z grupy ryzyka, które jadły tłuste ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, ryzyko to zmniejszyło się o jedną szóstą. Dla osób niezagrożonych spożycie ryb nie miało tak znaczącego korzystnego wpływu.

 

„Nasze badanie dowiodły, że zwiększone spożycie tłustych ryb u pacjentów z CVD w wywiadzie może mieć korzystny wpływ na układ sercowo - naczyniowy” - komentuje Andrew Mente, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie McMaster.

 

Odkrycia opierają się na informacjach zdrowotnych od prawie 192 tys. uczestników czterech badań, w tym 52 tys. pacjentów z CVD.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj