Fast foody mogą powodować choroby autoimmunologiczne

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Eksperci z Instytutu Francisa Cricka w Wielkiej Brytanii uważają, że żywność wysoko przetworzona (hamburgery, nuggetsy, kiełbaski) prowadzi do wzrostu liczby chorób autoimmunologicznych na całym świecie. Naukowcy badali nagły wzrost w ilości zachorowań na choroby autoimmunologiczne w krajach zachodnich. Był on wyraźnie widoczny przynajmniej od 40 lat, a obecnie dostrzega się go w krajach, w których wiele z tych schorzeń nie było wcześniej obserwowanych.

 

Choroby autoimmunologiczne, w tym nieswoiste zapalenie jelit, cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów i stwardnienie rozsiane, rozwijają się, gdy organizm atakuje własne tkanki i narządy. Zachodnie społeczności walczą obecnie z plagami wielu chorób autoimmunologicznych, podczas gdy na Bliskim Wschodzie i w Azji obserwuje się wzrost zachorowalności na nieswoiste zapalenie jelit. Winą za taki stan rzeczy, można obarczyć fast foody.

Carola Vinuesa i  James Lee próbowali wskazać dokładną przyczynę tych chorób. Głównym podejrzanym jest dieta, co tłumaczą faktem, że genetyka człowieka nie zmieniła się w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zdaniem badaczy, oznacza to że potencjalna ​​zmienna, jest czynnikiem zewnętrznym. Jednym z trendów jaki dostrzeżono podczas badania analizując sytuację na Bliskim Wschodzie i w Azji był wzrost liczby fast foodów. 

„W fast foodach brakuje niektórych ważnych składników, takich jak błonnik, a dowody sugerują, że taka zmiana wpływa na ludzki mikrobiom. Zmiany w mikrobiomie powodują z kolei choroby autoimmunologiczne.”

Autorzy badania zauważają również, że każdy organizm jest inny i istnieje wiele przyczyn rozwoju chorób autoimmunologicznych. Równie istotne co dieta są predyspozycje genetyczne. Oznacza to, że nie każdy nabawi się choroby autoimmunologicznej, jedząc hamburgery. Jest to jednak czynnik ryzyka, który zwiększa szanse na ich zajście.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj