Figi – smaczny deser pełen cennych właściwości zdrowotnych

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Figa to w całości jadalny owoc o miękkim miąższu i cienkiej skórce. Od wieków przypisywane są jej właściwości lecznicze w przypadku wielu schorzeń związanych z układem hormonalnym, rozrodczym i oddechowym, a także przewodem pokarmowym. Dlaczego dokładnie warto spożywać figi i jakie wartości odżywcze posiadają?

Zarówno świeże, jak i suszone figi mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Należy mieć przy tym świadomość, że suszone owoce zawierają więcej cukru, ale również większą ilość błonnika, witamin i minerałów. Świeże figi przeważają jednak większą zawartością witaminy C, A i beta-karotenu. Oprócz tego w figach znajduje się także wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas oraz witamina K.

Cukrzyca i kontrola cukru we krwi

W leczeniu cukrzycy możemy posiłkować się także naturalnymi właściwościami roślin. Badanie przeprowadzone w 1998 roku wykazało, że 8 uczestników doświadczyło spadku poziomu glukozy we krwi po posiłku, podczas którego spożyli wyciąg z liści fig. Innego rodzaju badanie przeprowadzane na szczurach z cukrzycą typu 2 wykazało, że ekstrakt z liści figi może poprawić wrażliwość organizmu na insulinę, co skutkuje lepszym wchłanianiem cukru przez komórki.

Zaburzenia erekcji

Część pokarmów zyskało miano afrodyzjaków i należą do nich figi. Opinię tę postanowiono przetestować podczas badania na szczurach. Gryzonie spożywające mieszankę figi, dymnicy pospolitej oraz chińskiego cynamonu doznały znaczącego wzrostu popędu seksualnego. Trudno jednak ustalić, który składnik miał w tym przypadku największe znaczenie.

Zdrowa skóra i włosy

W czasopiśmie naukowym Journal of Dermatology opublikowano szczegóły badania przeprowadzonego na 25 uczestnikach, którzy borykali się z brodawkami. W ich leczeniu wykorzystano lateks pozyskany z drzewa figowego, jako alternatywę dla krioterapii. Naukowcy odkryli, że 44% uczestników latekst figowy pozwolił całkowicie pozbyć się brodawek. Warto jednak zaznaczyć, że krioterapia okazała się jeszcze skuteczniejsza, lecząc skórę ponad połowy pacjentów.

Figi zawieraj,a żelazo, dlatego ich spożywanie może pozytywnie wpływać na kondycję włosów.

Zwalczanie stanów zapalnych

Jedno z badań przeprowadzanych na szczurach wykazało, że ekstrakt z figi obniżył podwyższoną gorączką temperaturę ciała zwierząt na czas 5 godzin. Potrzebne są jednak dalsze badania na ten temat, ponieważ naukowcy nie są w stanie wyjaśnić, w jaki sposób związek zadziałał na organizm, wywołując taką reakcję.

Trawienie

Ze względu na właściwości przeczyszczające fig, uzyskany z nich syrop może być wykorzystywany w leczeniu zaparć. Działanie to zostało potwierdzone na szczurach, które przyjmowały specjalnie przygotowaną pastę figową w celu wyleczenia ich dolegliwości trawiennych. Figi to również dobre źródło błonnika, dlatego pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia jelit.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj