Globalne ocieplenie przyczynia się do rozwoju cukrzycy, twierdzą specjaliści

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Globalne ocieplenie zwiększa ryzyko występowania cukrzycy typu 2. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Leiden w Holandii.

 

Drugi typ cukrzycy, który wywołuje choroby serca, udary mózgu, ślepotę, niewydolność nerek, gangrenę stóp i nóg, ma być zależny od temperatury otoczenia. W swoich badaniach naukowcy wykorzystali dane zgromadzone przez Światową Organizację Zdrowia, porównując je z wykresem zmian temperatury Ziemi.

Odkryto, że wzrost średniej temperatury o 1 stopień Celsjusza wiąże się z pojawieniem się cukrzycy u dodatkowych 17 osób na 10 tysięcy. Od 1980 roku liczba chorych wzrosła aż czterokrotnie, a badacze uważają, że globalne ocieplenie ma z tym bezpośredni związek.

 

Naukowcy uważają, że wysokie temperatury sprawiają, że ludzie wykazują niższą aktywność fizyczną, spalając przy tym mniej kalorii, co ma prowadzić do przyrostu masy ciała. Nagromadzenie tłuszczu zmniejsza wrażliwość organizmu na insulinę, co skutkuje rozwojem cukrzycy. Ponadto, wysoka temperatura otoczenia wpływa negatywnie na metabolizm, zmniejszając aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej, której podział wytwarza energię.

W danym momencie naukowcy nie są w stanie jednoznacznie udowodnić przyczyny i działania wyższych temperatur na cukrzycę, jednak badania wykazują niezaprzeczalną korelację.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj