Globalne ocieplenie zmniejszy dostępność kwasów tłuszczowych Omega-3

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Naukowcy z Woods Hole Oceanographic Institute (USA) wykazali, że zmiany klimatyczne mogą prowadzić do zmniejszenia syntezy niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 wytwarzanych przez plankton. Zgodnie z wynikami opublikowanymi w czasopiśmie Science globalne ocieplenie ograniczy dostęp ryb i ludzi do ważnych składników odżywczych.

 

Lipidy to klasa biocząsteczek wytwarzanych i wykorzystywanych przez organizmy do magazynowania energii, budowy błon i sygnalizacji. Naukowcy przeanalizowali 930 próbek lipidów z oceanów na całym świecie za pomocą precyzyjnej spektrometrii masowej o wysokiej rozdzielczości. Zbadali lipidomy planktonowe — kolekcje od setek do tysięcy lipidów w próbce — zebrane ze 146 miejsc podczas siedmiu oceanograficznych wypraw badawczych w latach 2013-2018.

 

Zbadano stan nasycenia (liczbę wiązań podwójnych) 10 głównych klas glicerolipidów i stwierdzono, że temperatura silnie wpływa na zawartość różnych rodzajów kwasów tłuszczowych. Ponadto naukowcy odkryli wyraźne przejście od lipidów zawierających więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w niższych temperaturach do nasyconych kwasów tłuszczowych w wyższych temperaturach.

 

Naukowcy zmapowali temperatury powierzchni morza pod koniec XXI wieku dla różnych scenariuszy klimatycznych. W scenariuszu klimatycznym SSP5-85, który jest uważany za najgorszy scenariusz z utrzymującymi się wysokimi poziomami emisji gazów cieplarnianych, niektóre regiony oceanu, zwłaszcza na wyższych szerokościach geograficznych, odnotują gwałtowny spadek kwasu eikozapentaenowego (EPA) o 25%. EPA jest jednym z najbardziej odżywczych kwasów tłuszczowych omega-3 o korzystnym działaniu na zdrowie i jest powszechnie dostępny jako suplement diety.

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)

Skomentuj